България ще преговаря с Русия за изграждането на газов хъб

Проектът не може да се реализира без руски газ

България ще преговаря с Русия за изграждането на газов хъб
252 ~ 1 мин. четене

Проектът за изграждане на разпределителен газов център в България ще бъде една от точките в дневния ред на заседанието на Междуправителствената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, която ще се проведе в София в края на януари, след петгодишна пауза.

Това става ясно, след като днес Министерски съвет одобри позицията и състава на българската делегация за заседанието.

Идеята за изграждане на газов разпределителен център "Балкан", вече е получила подкрепата на ЕС и "не може да се реализира без руски газ." Въпреки че работата по проекта „Южен поток” остава спряна, газовият хъб ще бъде обсъден на срещата.

Русия среща много проблеми, заради искането си да заобиколи Украйна при доставките на синьо гориво за Европа. „Северен поток 2” към Германия не получи одобрението на съюза, а отношенията с Турция остават доста влошени.

Комисията за икономическо и научно-техническо сътрудничество ще се събере отново на 27 и 28 януари в София.

Заседанието ще се проведе под председателството на министрите на икономиката Божидар Лукарски и на енергетиката Теменужка Петкова и Сергей Герасимов, първи заместник-министър на правосъдието на Руската федерация.

Ще бъдат разглеждани теми в сферата на търговията, енергетиката, туризма, селското стопанство, както и информационните технологии. 

Подкрепи Economic.bg