Азиатските пазари стартират с ръст

Неубедително представяне за долара, въпреки силните данни за заетостта

Азиатските пазари стартират с ръст
3662 ~ 2 мин. четене

Доларът приключи петъчната търговия с неубедително представяне въпреки силните данни, които дойдоха от неселскостопанския сектор на САЩ. За януари новооткритите работни места са се увеличили с 227 000 спрямо прогнозите на анализаторите за ръст от 175 000. За декември данните бяха ревизирани в посока надолу до 156 000. Нивото на безработица се покачи с 0.1% до 4.8%, спрямо 4.7% за предходния период.

Президента на Фед за Чикаго Чарлс Евънс заяви, че централната на банка на САЩ трябва постепенно да повишава лихвите, тъй като фискалната политика на Тръмп би довела до икономически ръст, надхвърлящ стабилните нива. Евънс заяви, че подходящата политика изисква бавно вдигане на лихвите, за да може да се осигури буфер срещу евентуални рецесионни шокове.

Доларовият индекс, който измерва представянето на зелените пари спрямо шест от основните валути, остана почти без промяна на ниво от 99.73 пункта.

USDJPY продължава да е под натиск. Най-близката подкрепа за двойката е 100-дневната пълзяща средна на 110.12.

Британският паунд се търгува на нивата около подкрепата при 100-дневната плъзгаща се средна.

На развиващите се пазари щатската валута показа смесено представяне. Двойката USDKRW спадна с около един процент. USDMXN се търгува около ключовото ниво на 20 000.


Спад в доходността по облигациите

Доходността по 10-годишните американски облигации се понижи в края на миналата седмица, достигайки 2.465%. В Европа пазарите на дълг показаха смесено представяне. Доходността по дълговите книжа в Германия и Великобритания спадна , докато тази в Испания, Италия и Португалия отчете повишение.


Петролът с трета поред седмица на повишение

Златото поскъпна, възползвайки се от новите санкции на САЩ срещу Иран, които добавят геополитически проблеми пред САЩ. Слабото представяне на долара подкрепи допълнително благородния метал. Златото завърши търговията в петък с ръст до 1220.70 долара за тройунция.

Фючърсите на медта отчетоха поевтиняване от над два процента, достигайки 2.617 долара.

Петролът продължи с поскъпването си, записвайки трета поредна седмица на повишение. Черното злато нараства и поради опасенията от новите санкции на САЩ срещу Иран, които могат да повлияят върху предлагането на петрол. Напрежението между Вашингтон и Техеран се повиши след проведения опит от страна на Иран с балистична ракета. Цената на черното злато достигна 53.88 долара за барел. Сорт Брент нарасна до 56.86 долара.


Зелена сесия за фондовите пазари

Американските индекси затвориха на зелена територия близо до дневните върхове. Dow Jones достигна 20 071 пункта, докато технологичният индекс Nasdaq записа ново рекордно представяне. Индексът на волатилността VIX спадна с 8.1% до 10.97.

Финансовият сектор се представи стабилно, отчитайки ръст от 2%. Акциите на JPMorgan скочиха с 3.06%, на  Bank of America с 2.51%, на Citigroup с 3.18%. Най-силно представяне отбелязаха книжата на Goldman Sachs и Morgan Stanley, които скочиха съответно с 4.57% и 5.46%.

Подкрепи Economic.bg