Бахрейн ще започне да събира ДДС

Миналата година това започнаха да правят и Саудитска Арабия и ОАЕ

Бахрейн ще започне да събира ДДС

Снимка: Wikimedia

Бахрейн ще започне да събира данък добавена стойност (ДДС) върху цената на продаваните в страната стоки. Новият налог в размер на 5% е част от стратегията на Манама да увеличи приходите си, отбелязва агенция DPA.

Новият данък върху продажната цена на продуктите, който се събира от редица правителства по цял свят, ще влезе в сила в Бахрейн от 1 януари догодина. През последните три години страната се опита неуспешно  да намали държавния дълг, въвеждайки строги ограничения, за да намали правителствените разходи.

Въвеждането на ДДС е част от споразумението на Съвета за сътрудничество в Персийския залив, подписано през 2017 година. Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), които преди се възприемаха като данъчен рай, започнаха да събират 5% ДДС от началото на тази година. По този начин те искат да увеличат приходите и да компенсират резкия спад в цените на петрола преди повече от 3 години.

Данъкът от 5 процента е значително по-нисък, отколкото в повечето страни, където е по-разпространен ДДС от 10-20%. В България е 20%.

Миналата седмица Саудитска Арабия, ОАЕ и Кувейт обещаха на Бахрейн 10 млрд. долара финансова помощ, за да ѝ помогнат да се справи с големия си бюджетен дефицит. Това е важно за Манама, тъй като в страната през ноември ще се проведат парламентарни избори, а мерките за строги икономии вече предизвикаха общественото недоволство.
Коментари: 0