Българите са все по-склонни да плащат с карта

Все по-малко хора се оплакват от бавни операции на POS терминалите

Българите са все по-склонни да плащат с карта
908 ~ 2 мин. четене
Положителните нагласи на българските граждани спрямо плащанията на POS терминал са се повишили, като всички негативни нагласи (например, че няма достатъчно POS терминали, че не винаги работят, а операциите са бавни и се изисква подпис) бележат спад. Това показва проучване на Visa, което също така показва повишени нагласи за плащане на данъци по банков път.

„Все по-често потребителите виждат предимствата от преминаването към електронни разплащания, които им гарантират скорост, сигурност и удобство. Те осъзнават и ефекта от тях за икономиката, защото те водят до намаляване на корупцията, повишаване на прозрачността и подобряват събираемостта на данъците“, коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa за България. Според него безналичните разплащания на данъци, които се наблюдават през предходните години, ще се запази.

Резултатите от проучването на Visa, проведено в рамките на данъчната кампания през 2018 г. сочат, че има постоянно увеличение на плащанията на данъци по банков път и онлайн - 19% от българите са платили своите данъци онлайн, а 18% чрез банков превод. За сравнение, през 2017 г. процентът и при двата вида е бил 13.

Резултатите показват любопитни подробности за профила на потребителите, които плащат по банков път – те са предимно мъже (79%) на възраст 36-45 години (37%), живеещи в страната (54%), със среден доход от 801-1400 лв. (46%). Профилът на плащащите онлайн своите данъци също е на мъж (61%), от София (59%), с доходи над 700 лв. (57%). Броят на българите, които плащат своите данъци в брой, отбелязва значително намаление от близо 10 процентни пункта през 2018 г. и достига 63%, спрямо 72% през предходната година.

Резултатите от данъчната кампания през 2018 г. сочат, че 72% от анкетираните биха използвали банкова карта вместо пари в брой, за да платят своите данъци, ако имат тази възможност. През 2014 г. такава нагласа са имали 41% от анкетираните, 61% през 2015 г., 64% през 2016 г. и 66% през 2017 г.

Удобството продължава да бъде основната причина българите да изберат електронни разплащания за своите данъци и задължения към държавата – поради тази причина 83% от българите са избрали банков превод, а 93% - онлайн данъчни плащания. Нещо повече, 73% от всички анкетирани заявяват, че се интересуват от новите начини на плащане, включително за годишните си данъчни задължения.
Подкрепи Economic.bg