Българите се задоволяват с по-скромна трапеза

Класацията е по отношение на достъпа до храна

Българите се задоволяват с по-скромна трапеза
184 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Новото изследване на “Oxfam” показва страните, където населението разполага с най-богата трапеза. Те нареждат България на 38 място в класацията. Според данни на Българската хранителна банка - годишно българинът изхвърля между 90 и 100 килограма храна.

Навсякъде по света повече от 840 милиона души всяка вечер си лягат гладни, въпреки че има достатъчно храна за всички. Това проучване показва как свръхпотреблението, злоупотребата с ресурси и отпадъците са общите елементи на една система, която оставя стотици милиони хора без достатъчно храна. 

На най-богата трапеза се радват в Холандия, а най-малко достъп до храна се отчита в Чад – Африка. Преди България на 37 място по отношение на достъп до храна се нарежда Аржентина, а след нас са македонците, които заемат 39 място. Русия е класирана на 48 място, а САЩ на 19. Страните от централна Африка са на дъното на проучването.

Според “Oxfam” цените на хранителните продукти са най-стабилни в САЩ, а най-променливи в Ангола и Зимбабве.

Статистиката е на “Oxfam” – международна конфедерация, която е решена да промени света чрез мобилизиране на властта на хората срещу бедността. Проучванетео включва 125 държави, като всяка от тях отговаря на определени изисквания относно анализ на достъпа до храна.

Списък на държавите, където трапезата е най-богата:

1. Холандия

2. Франция

3. Швейцария

4. Дания

5. Швеция

6. Австрия

7. Белгия

8. Ирландия

9. Италия

10. Португалия

11. Унгария

Подкрепи Economic.bg