България чества Освобождението

Честит празник на всички българи!

България чества Освобождението
3683 ~ 2 мин. четене

Днес България чества националния си празник – 3 март - Освобождението от османско владичество. 

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) и се създава Българска държава след 500-годишно османско владичество.

От 1888 година 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 година по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 година датата е обявена за Национален празник.

За 137-ата годишнина от Освобождението са предвидени редица чествания. 

В София тържествата започват в 11,00 ч. с тържествена церемония за издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин. В 18,30ч. на площад „Народно събрание“ в столицата ще се състои тържествената проверка-заря по случай Националния празник на България. И на двете събития ще присъства президентът Росен Плевнелиев. Той ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.

Тържествената проверка, с която ще бъде почетена паметта на падналите за свободата на България. В Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за 3-ти март, даван от държавния глава.

По традиция всяка година тържества се провеждат и на връх Шипка. В 11,30 ч. е тържественият митинг под върха. В 12,30 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на свободата.

Тържествени чествания, изложби и прояви ще е проведат в много градове на страната. За празника редица музеи ще отворят своите врати безплатно за посетители.

Екипът на „Икономика” честити 3 март на всички българи!

Коментари: 0