България е пример за усвояване на еврофондовете

Хората видимо усещат членството ни в ЕС, твърди премиерът Борисов

България е пример за усвояване на еврофондовете

Снимка: Стоян Йотов

Автор: Илия Лазаров

България е един от примерите за правилно усвояване на европейските фондове, използват ги максимален брой хора. Това заяви премиерът Бойко Борисов на форум, свързан с регионалната политика на ЕС, предаде репортер на Economic.bg.

„България е от страните, където хората осезаемо и видимо усещат нашето членство в ЕС, именно затова кохезионната политика ни е толкова важна. Във всяко изказване благодарим на ЕК и солидарността към България, насочили сме се към сфери, които касаят други страни на ЕС“, обясни премиерът.

Борисов коментира инвестициите на евросредства в различните сектори у нас. „2400 км водоснабдителни и канализационни инсталации са изградени през тези години. Построихме 37 пречиствателни станции, като се има предвид, че такива под 30-40 млн. лв. няма, а тези на големите градове като София и Варна минават 100 млн. лв.“, обясни той.

В момента 450 хил. души дневно използват метрото в София, след година и половина ще станат 500 хил. Това спестява движението на 500 хил. автомобила, което също е в полза на екологията.

Борисов не подмина и развитието на транспортната инфраструктура у нас. „Магистралите дават огромен тласък на икономиката и инвестициите. С мен се шегуваха преди години, че асфалт не се яде, но се оказа, че там откъдето минат магистрали и жп линии, след една година вече има бензиностанции, а след 2 – заводи. Градовете покрай магистралите се задъхват от липса на работници за новите предприятия”, посочи той.

„Магистралите и жп линиите свързват София с Черно море, с Азия, с Белград, АМ Струма, с пристанището на Солун. Жп линиите също дават тласък на икономиката. Парите по кохезионната политика не са дадени само на България, те са за цяла Европа“, обобщи премиерът.

„Комисар Крецу има пълната ни подкрепа – да не се пипа кохезионната политика, тя дава огромни възможности на новите страни членки да достигнат и станат конкурентоспособни на останалите държави в ЕС. Позицията ни да продължи кохезионната политика е категорична“, посочи Борисов.

Коментари: 0