България е сред най-добрите в Европа по борба с контрабандата

Това заяви премиерът Бойко Борисов

България е сред най-добрите в Европа по борба с контрабандата
196 ~ 2 мин. четене

В момента България е една от най-добрите в Европа в борбата с контрабандата на цигари, което води с милиарди повече приходи в бюджета. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на Международната кръгла маса „Икономика на светло“.

По думите му държавите, които са най-големи производители на цигари, водят статистиката за борба с контрабандата. Те проверяват колко от кутиите са с бандерол. „По-ефективен от този начин няма и видяхте , че в момента България е от най-добрите в Европа. Това носи в бюджета приходи с милиарди повече”, каза министър-председателят. Той изтъкна, че резултатите се виждат, тъй като само от началото на годината са събрани 1.4 млрд. лв.

Премиерът припомни, че когато е заемал длъжността на главен секретар на МВР също е полагал усилия в тази посока. „Направихме така, че за да внасяш месо, ти трябва банкова гаранция. Същото е и при горивата - плати си и внасяй, като продадеш, ти връщаме парите, посочи Борисов.

Същото е и при туризма. В началото хората си мислеха, че правим нещата кампанийно- сега всяка седмица шефът на данъчното, на полицията, на БОП, така сме ги разпределили, че по курортите са агенти под прикритие и от всяка едно заведение им събираме касовите бонове. Ежечасно, ежеминутно- така знаем какво се прави. В София всяко кафе проследяваме дали декларира оборота си, отбеляза той.

Премиерът се коментира и законодателната програма на парламента в тази сфера и заключи, че правителството има цялата воля, за да докара тази борба докрай. Така се осигуряват повече и бонуси за пенсионерите, като само през 2016 г. са дадени над 200 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg