България е втората най-рискова страна в ЕС откъм киберсигурност

Холандия е най-уязвимата европейска държава, а атаките на хакерите става все по-изобретателни

България е втората най-рискова страна в ЕС откъм киберсигурност

Снимка: Pixabay

България е втората най-рискова държава в Европа по отношение на киберсигурността, сочи доклад на Specops Software, един от водещите доставчици на решения за идентификация и мениджъри на пароли.  
Класацията идва на фона на задълбочаващата се с всяка следваща година киберпрестъпност. Атаките на хакерите става все по-интензивни, мощни и изобретателни, а косвените и преки финансови щети – по-големи и по-големи. Ето защо експертите по сигурността в Specops Software са се опитали да установят кои европейски държави са най-сигурни и къде има най-голяма вероятност от сблъсъци с киберпрестъпници. 
За целта те са проследили процентът на атаки срещу облачни системи на доставчици като Azure, както и месечният дял на компютрите, станали на жертва на добив на криптовалута, зловреден софтуер и рансъмуер атаки. 
Най-несигурните страни 
 1. Холандия
 2. България 
 3. Беларус 
 4. Украйна 
 5. Босна и Херцеговина 
 6. Литва 
 7. Румъния 
 8. Франция 
 9. Унгария 
 10. Хърватия
Най-сигурните страни
 1. Ирландия 
 2. Норвегия 
 3. Дания 
 4. Швейцария 
 5. Исландия 
 6. Швеция 
 7. Белгия 
 8. Люксембург 
 9. Чехия 
 10. Финландия
Резултатите показват, че Холандия е най-уязвимата европейска държава с най-висок процент на киберпрестъпност. Това може да се дължи на големия брой входящи атаки (16.28%) срещу облачни доставчици, свързани с акаунти на Microsoft Azure.
Следва България, в която са регистрирани 17.55% входящи облачни атаки. На трето място е Беларус с 10.83%, следвана от Украйна с 10.35% и Босна и Херцеговина със 7.06%.
Ирландия е най-слабо уязвимата страна в Европа, като киберпрестъпленията там са с най-ниска честота. 
Конкретно по отношение на входящите облачни атаки България  отново се нарежда втора (11.68%), след Нидерландия (16.28%). Други страни с висок брой такива нападения в облака са Франция (2.73%), Обединеното кралство (2.02%) и Финландия (1.72%).
При злоупотребите с добив на криптовалута България е пета в класацията. Най-уязвими по този показател са в Беларус, следвани от Украйна, Босна и Херцеговина и Сърбия. 
Страната ни е пета и при сблъсъците със злонамерен софтуер (мауеър, malware), както и при атаките с откуп. 
Любопитно е, че една държава се нарежда като най-сигурна почти по всички параграфи и това е Ирландия. 
Коментари: 0