България и още 7 държави защитиха ролята на природния газ в „зеления“ преход

Документът е подписан от България, Чехия, Гърция, Унгария, Литва, Полша, Румъния и Словакия

България и още 7 държави защитиха ролята на природния газ в „зеления“ преход
1068 ~ 2 мин. четене

Група от осем държави членки на Европейския съюз от Балканите и Източна Европа обединиха сили, за да защитят „ролята на природния газ в неутрална за климата Европа“.

„Преходът, основан единствено на възобновяеми енергийни източници, не отчита необходимостта от разнообразен енергиен микс в ЕС“, се казва в документа, получен ексклузивно от Euractive.

Документът, озаглавен „Ролята на природния газ в неутрална за климата Европа", е подписан от България, Чехия, Гърция, Унгария, Литва, Полша, Румъния и Словакия.

Изкопаемият газ е част от прехода на изоставяне на въглищна енергия, доминираща форма на електричество в много източни държави членки на ЕС. „При замяна на твърдите изкопаеми горива с природен газ и други газообразни горива като биометан и декарбонизирани газове, може се да намали значително емисиите“, твърди документът.

Поне за 40% от енергийните носители като газообразни горива, Брюксел казва, че ще трябва да бъдат напълно обезценени, за да се постигне заявената цел на ЕС да стане климатично неутрален до 2050 г.

Природният газ е основен двигател за бързия преход на Европа далеч от въглищната енергия и също така е ценен резерв за променливо производство на електроенергия от възобновяеми източници от вятърна и слънчева енергия.

Подкрепата на Източна Европа за природния газ може да звучи изненадващо отначало за групата държави, които отдавна се опасяват от господството на Русия на газовите пазари в ЕС.

Благодарение на финансирането от ЕС, газовите пазари станаха много по-ликвидни през последното десетилетие, като повечето тръбопроводи и търговски центрове причиниха спад на цените.

Тъй като Европа сега се движи към ненулеви емисии, осемте страни твърдят, че тази инфраструктура трябва да бъде преструктурирана за пренос на газ с ниски въглеродни емисии и да позволи декарбонизация с най-малко разходи.

„От изключително значение е поддържането на подкрепа от ЕС и финансовата помощ за развитието на газовата инфраструктура чрез предоставяне на рамкови, структурни фондове и инвестиционни заеми“, пише групата.

През ноември миналата година Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) реши да намали финансирането на проекти за изкопаеми горива от 2021 г., което доведе до сътресения в индустрията и източните страни на ЕС.

„Преустановяването на подкрепата за по-нататъшно развитие на газовата инфраструктура, допринасяща и засилваща енергийния преход, ще затрудни много държави членки да мобилизират достатъчно инвестиции за покриване на огромни нужди за ключови проекти в областта на енергийната инфраструктура“, се казва в съвместния документ на осемте държави.

Европейската комисия също се противопостави на изкопаемия газ, като заяви, че всяка финансова подкрепа за инфраструктурни проекти ще бъде насочена към постигане на целта на блока с нулеви емисии.

Коментари: 0