България може да реагира на икономическия шок

Утопично е да се мисли, че има мерки, които да направят счупеното цяло, смята Лъчезар Богданов

България може да реагира на икономическия шок
1280 ~ 2 мин. четене

България води дисциплинирана бюджетна политика и има възможност да реагира на шок и да финансира допълнителни разходи в лоши времена. Мерките, с които ще се опита да се справи със ситуацията обаче трябва да бъдат премерени и смислени. Това мнение изрази икономистът от ИПИ Лъчезар Богданов в БНТ.

Рецесия ще има - в Европа, в Италия. Важно е какви ще са бюджетните и финансовите политики за справяне с нея. Важно е българският бизнес бързо да се възстанови от първоначалния шок. Трябва да се търсят тези мерки, които първо дават резултат веднага, но не разрушават и икономиката, така че тя да може след два - три месеца да се задвижи на пълни обороти и да бъде конкурентоспособна отново“, заяви Богданов.

По негови думи ефектът от една такава пандемия върху икономиката е реален - има загуба на стойност, богатство. „Тази загуба ще бъде понесена от различни играчи в различна степен. Утопично е да се мисли, че има мерки, които да направят счупеното цяло. Не може да живеем с илюзията, че всичко ще си се върне както си беше - че фирмите ще имат същите печалби, както преди, а хората - същите доходи. Каквито и мерки да се вземат сега, те трябва да отчитат тази щета“, допълни Богданов.

Според него първите мерки трябва да бъдат насочени към най-големите краткосрочни рискове. Най-големият от тях е свързан с работните места. „Първоначалната реакция на всеки бизнес е да се свиват разходи и ако няма някаква мярка за задържане на заетостта, най-естественото нещо е хората да отидат в бюрата по труда“.

Според Богданов втората мярка е свързана с ликвидната подкрепа за бизнеса, за да не се окаже, че заради краткосрочно ликвидни затруднения в рамките на седмици - месеци верижно бизнесите започват да фалират. „Това са краткосрочни мерки и се реализират или обмислят и в други европейски страни“, посочи Богданов.

Той даде за пример Дания, в която в момента страната частично плаща заплатата на служители от засегнати сектори, самият работодател плаща останалата част от заплатата, а служителите се задължават да изразходват пет дни от платения си отпуск и така всички субекти поделят отговорността си в случая.

Според Богданов три групи икономически дейности ще пострадат от най-много от коронавируса - тези, които имат забрана за извършване на дейности, отрасли, които зависят от международни вериги на доставки, и всички дейности, свързани с туризъм и пътуване. Това са непосредствените засегнати. „Ефектите върху общата ни икономика в по-дългосрочен план ще бъдат разпространени върху повече отрасли“, допълни Богданов.

Коментари: 0