България може да стане стратегически партньор на Tesla

Американската компания е решила да изгради зарядна станция у нас след среща с представители на икономическото министерство

България може да стане стратегически партньор на Tesla
България има потенциал да бъде партньор на американската компания Tesla във всички области на бъдещо развитие на компанията в Европа и Близкия изток. Това обявиха от Министерството на икономиката, които се похвалиха с осъществения контакт с американската компания. В следствие на осъществените връзки Tesla е взела решение да построи първата си зарядна станция у нас, съобщиха от ведомството на Теодор Седларски.

Преди дни стана ясно, че първата зарядна станция на Tesla у нас ще бъде изградена в Пловдив на бул. „България” и ще бъде част от веригата, започваща от Загреб и завършваща в Одрин. Идеята е била на министъра на икономиката и е осъществена в резултат на усилията на създадената специална работна група, както и на личните усилия на Иво Константинов - ръководител на Българската служба по търговско-икономическите въпроси /СТИВ/ във Вашингтон.

В резултат на това и със съдействието на Константинов се е стигнало до среща с представител на Tesla. След осъществения контакт компанията взема решение да построи първата си зарядна станция у нас, съобщават от Министерство на икономиката.

За да бъде развита инвестицията на Tesla в България и да бъде разширено присъствието на технологичния гигант у нас, би спомогнало планирането  и въвеждането на законодателни мерки за стимулиране продажбите на електромобили. Според експертите е необходимо и екологично законодателство за по-високо данъчно облагане на транспортните средства, задвижвани от въглеводородни горива, които замърсяват околната среда.

Много полезно въздействие за създаване на подходяща среда за подобна инвестиция би било и създаването на иновационна култура в българските университети, както и заделянето на бюджети за научни изследвания, свързани с бизнеса. Важно за развитието на бъдеща мащабна инвестиция на американския технологичния гигант Tesla би било и реализирането на подкрепа на местно ниво от експортно кредитиращи институции.

Зарядната станция в Пловдив ще бъде част от коридора на американската технологична компания,  свързващ Европа и Турция.
Коментари: 0