Новаков: България може да разчита на €15 млрд. от спасителния план на ЕС

От европейския бюджет страната ни да получи с 10% повече средства, очаква евродепутатът Андрей Новаков

Новаков: България може да разчита на €15 млрд. от спасителния план на ЕС
2240 ~ 2 мин. четене

Според Европейската комисия България може да получи до 15 млрд. евро от икономическия спасителен план „ЕС от следващо поколение“, от които страната ни трябва да върне 3 млрд. евро. Това сочи прогнозата за страната ни, изготвена от Европейската комисия, обяви в ефира на bTV евродепутатът Андрей Новаков. По негови думи България ще бъде втората страна след Хърватия, която ще получи най-голяма финансова помощ от плана като дял от брутния ѝ вътрешен продукт.

„България няма как да плаща повече, отколкото получава, както се изразиха някои мои колеги. Очаквам и от европейския бюджет да получим с 10% повече, отколкото сме получавали преди. Съществуващите оперативни програми ще бъдат допълнени с повече средства, така че да можем да подкрепим селското стопанство, предприятията“, заяви Новаков.

ЕК се оказва, че е най-добрият кредитополучател и това ѝ дава възможност да взима кредити с много ниски лихви. Кредитите, които страните ще получат от този план, ще могат да се изплащат до 2058 г., обясни още Новаков.

Според него обаче е много рано още да се говори за механизъм, по който ще се изплащат парите, тъй като този план трябва одобрен и от Европейския съвет и Европейския парламент. „Механизмът трябва да бъде с много ясни критерии по начин, по който да сме сигурни, че няма да създадем Европа на заемите след време. Ето защо подкрепям идеята ЕС да има собствени приходи. Дали ще облагат трети страни, които внасят собствено производство в ЕС, дали ще са интернет гиганти - това ще са външни приходи, с които да можем да погасяваме дългове“, разкри евродепутатът.

Общият бюджет на плана „ЕС от следващо поколение“ е 750 млрд. евро - 500 млрд. евро безвъзмездни средства и 250 млрд. евро дългосрочни заеми. Какво ще бъде конкретното съотношение между тях за всяка една държава се преценява спрямо нейните потребности. Основният критерий за отпускането на средствата ще бъде щетата от коронавируса върху икономиката, а не броя на заразените и починалите от него, увери Новаков.

Не може страната ни да бъде наказана, защото е била адекватна и се е справила добре в ограничаването на вируса“, заяви още евродепутатът.

Коментари: 0