България вероятно няма да гони руски дипломати

Бойко Борисов ще е консултира с коалиционните партньори, но изрази съмнение за крайното решението

България вероятно няма да гони руски дипломати
След връщането си в България министър-председателят Бойко Борисов ще разговаря с колегите си в управляващата коалиция по повод решението на ЕС да отзове посланика на Общността в Москва и обявеното намерение на много европейски държави да изгонят руски дипломати, по примера на Лондон. Той коментира темата в Брюксел, където присъства на заседание на лидерите на държавите от Европейския съюз, цитиран от БТА.

Според Борисов е важно, че ЕС и Лондон, независимо от подготвяното оттегляне на Великобритания, показват, че са едно цяло и неразривно свързани. „От тук нататък очаквам в следващите седмици доста бърза ескалация на напрежението, доста държави ще започнат да отзовават свои посланици. Докато съществува високата степен на вероятност, а нямаме доказателства, не можем да преминем по този въпрос“, каза премиерът, попитан дали и нашата страна ще предприеме действия срещу руски представители.

„Казах, че сме в коалиция, надали ще постигнем споразумение с коалиционните партньори, а и вие знаете, че след посещението на руския патриарх в България, настроенията у нас никак не са в тази посока. Като се прибера, ще разговарям с колегите, добави министър-председателят“, добави Борисов.

Той отново изрази съмнение, че Русия и Путин са отговорни за химическата атака срещу бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, които бяха отровени с руски нервнопаралитичен газ в Лондон.

„Стъпихме на твърденията на Великобритания за „високата степен на вероятност“, че зад този атентат стои Руската федерация. Поисках повече доказателства. Всички вярваме на позицията на Великобритания. Във „висока степен на вероятност“ има думата „вероятност“. Когато има вероятност, значи има и друга вероятност. Припомних времето, когато Саддам Хюсеин беше обвинен за химическото оръжие, впоследствие Тони Блеър се извини. Последствията в тази страна и до ден-днешен са чудовищни. Това е общото решение и ние го подкрепяме, посочи премиерът по повод подкрепата за Великобритания“, коментира Борисов.

Той изрази съжаление, че в момента сме във време, много по-тежко от Студената война. „По време на Студената война имаше много ясни разделителни линии, много по-ясни ядра, които се подкрепяха, два глобални играча, нещата имаха горе-долу някакви правила. Сега отношението на всички е толкова рязко и твърдо, че не съм никак оптимист за мирното развитие на света. Времето, в което масово ще се отзовават дипломати, когато ЕС отзовава своя посланик в Москва, надали ще доведе до повече мир, спокойствие и разбирателство, коментира премиерът“, коментира българският премиер.

По повод предстоящата среща ЕС-Турция във Варна в понеделник премиерът посочи, че това е огромна отговорност пред България, голямо доверие и в същото време с много очаквания. Очертава се много тежка среща, защото отношенията са крайно влошени. Българските граждани трябва да знаят, че тези открити канали за диалог целят единствено да потвърдим втория транш за това тези над 3.5 млн. мигранти да останат в Турция и да гарантираме външната си граница, поясни министър-председателят.
Коментари: 0