Българската Persy създаде първия си 8-процесорен компютър

Разработката е част от сделка за над 300 000 долара

Българската Persy създаде първия си 8-процесорен компютър

Снимка: Pixabay

8176 ~ 2 мин. четене
Българската фирма Persy, известна с доставките на сървъри за ЦЕРН, се похвали, че е станала първата европейска компания, изработила компютър с осем процесора. Машината е резултат от сделка на стойност 300 000 долара с международен играч, който остава неизвестен. Срещу тази сума българската компания е разработила целия компютър, включително софтуера, хардуера и осемте процесора, поясниха от Persy за Economic.bg. 

Новината е любопитна, предвид че масовите поръчки са за машини с един или два процесора, много рядко с четири. Традиционно купувачи са компании за хостинг, за виртуализации, изработка на филми, видео, аудио, дизайнери, архитекти, сайтове за онлайн магазини, за математически изчисления. 

Новият 8-процесорен компютър е има 6 терабайта памет и се ползва за търсене на данни. „Това е голям успех и признание за нас и за България като цяло, която е позната като ИКТ страна по света“, казва главният изпълнителен директор на Persy Александър Соломахин. 

Компанията Persy има собствен бранд за компютърни и сървърни конфигурации „STINGER”. Те са проектирани за постигане на изключителна производителност с оптимизиране на натоварването и хардуерно подобрена сигурност. 

Разработките на компанията се базират на напредъка ѝ в дизайна на входно-изходната архитектура, паметта, съхранението на данни и мрежовите технологии. Системите позволяват гъвкав подход при проектирането на конфигурации, подходящи за широк спектър от задачи – от стандартни приложения до критични бизнес операции, анализ на данни в реално време и изкуствен интелект.

Persy е системен интегратор и производител на сървърни и компютърни системи. Фирмата присъства на пазара повече от 29 години и непрекъснато внедрява водещи идеи и технологии в производството си. Компанията е известна с доставките на сървъри, работни станции и дискови масиви на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), с която работи от 2012 г.    
Подкрепи Economic.bg