БАН представя най-мащабното проучване на българските общности в чужбина

Книгата „Културно наследство в миграция: добри практики и проблеми“ ще бъде представена на 18 октомври в Академията на науките

БАН представя най-мащабното проучване на българските общности в чужбина

Снимка: БАН

16 държави, 80 населени места в Европа и няколко щата в САЩ – това е включвала обиколката на изследователите от БАН за съставянето на книгата „Културно наследство в миграция: добри практики и проблеми“. Тя се подготвя от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и ще бъде представена официално на 18 октомври в БАН на ул. „Московска” 6А .

Изданието разказва срещите на учените с представители на над 300 български неделни училища, танцови формации, посолства и консулства, културни институти и центрове, дружества и асоциации, хорове, български магазини и ресторанти, медии, както и отделни артисти.

Наблюдавали са и са документирали разнообразни активности и събития от културния живот на сънародниците ни в чужбина като чествания на национални, просветни и религиозни празници, училищни тържества и форуми, църковни служби, учебни занятия в българските неделни училища, репетиции на танцови и певчески състави, както и участието им във фолклорни събори и фестивали, концерти, представяния на книги, изложби, спектакли, откриване на паметници. Книгата съдържа научноприложните изводи и резултати от тези срещи и разговори.

На 18 октомври ще бъде открита и изложбата „Културно наследство на българите в миграция“. Тя представя снимки и предмети, събирани в най-мащабното до момента проучване на българските общности зад граница, осъществено през последните три години от екип от учени от ИЕФЕМ – БАН.

Коментари: 0