BASF отбеляза 150 години от създаването си

Компанията акцентира на подкрепата си за обучението по химия в средните и висшите училища

BASF отбеляза 150 години от създаването си
Най-големият световен химически концерн BASF отбеляза 150 години от създаването си със серия от събития в София. По повод честването на годишнината в България пристигнаха старши вицепрезидентът на BASF д-р Йоахим Майер и вицепрезидентът на BASF за Югоизточна Европа д-р Томас Нарбесхубер. Пътуващото изложение BASF Innovation Playground спря за един ден в София, за да разкаже за богатата история на компанията и иновациите на BASF през годините.

Дейността на BASF в развойната и изследователската дейност и партньорството ѝ с Българска академия на науките подпомагат развитието на химическата промишленост, енергетиката, фармацията, електрониката, земеделието, а оттам и спомагат за просперитета на България, отбеляза президентът Росен Плевнелиев в поздравителен адрес по повод честването на 150 години от създаването на BASF.

В официално обръщение към гостите управителят на BASF България г-жа Валентина Диканска изтъкна водещата роля на компанията в света на иновациите и обърна специално внимание върху обучението по химия в средните и висшите училища. „През 2011 г. създадохме инициативата Chemgeneration с цел да подпомагаме практическото обучение по химия, както и да създадем общност на хората, които се интересуват от тази необятна наука“. 

От официалната трибуна зам.-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков оцени високо усилията на BASF за стимулиране на образованието по химия в България и се ангажира с бъдеща подкрепа от страна на правителството на Република България в инициативите, насочени към младите. В рамките на инициативата Chemgeneration BASF България реализира проектите образователен сайт Chemgeneration.com (2011), интерактивна игра Future City (2012), научен конкурс Chain Reaction (2013), пътуваща химическа лаборатория Chemgeneration Lab (2014, 2015) и научно състезание за тийнейджъри Герои на бъдещето (2015). Партньори на проекта са Българска академия на науките, СУ „Св. Климент Охридски“, ХТМУ-София, Съюз на учените в България и Съюз на химиците в България. 

Като част от честването на 150-годишнината на BASF ученици от 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ и победителите от научното състезание „Герои на бъдещето“, отбор „Диамант“ от СОУ „Христо Ботев“, гр. Айтос, участваха в демонстрационни химически опити под шатрата на BASF Innovation Playground заедно с доц. Христов и студенти от СУ „Св. Климент Охридски“. От името на BASF г-жа Валентина Диканска връчи чек с дарение на стойност 2000 лв. на учениците от отбор „Диамант“ с цел подпомагане на химическата лаборатория на СОУ „Христо Ботев“, гр. Айтос. Дарението е част от наградата, която отборът получи в състезанието “Герои на бъдещето” за своята разработка на проект за получаване на био гориво. По повод 150-годишния юбилей екипът на BASF България засади вечнозелено дърво, като символ на дългогодишната история на BASF и с мисъл в посока устойчиво бъдеще.През 2014 г. BASF реализира продажби на стойност над 74 милиарда евро и осигури заетост на около 113 000 души персонал към края на годината. Акциите на BASF се търгуват на борсите във Франкфурт (BAS), Лондон (BFA) и Цюрих (AN). П
Коментари: 0