БДЖ обявява поръчка за 10 нови локомотива

Съветът на директорите ще гласува решението до часове, общата стойност на машините е до 50 млн. лв.

БДЖ обявява поръчка за 10 нови локомотива

Снимка: Economic.bg/Архив

Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев
„Холдинг БДЖ” ще обяви поръчка за избор на доставчик за 10 модерни локомотива, научи Economic.bg. Съветът на директорите на компанията се събира до часове за спешно гласуване на решението, веднага след което документите ще бъдат изпратени в Агенцията за обществени поръчки (АОП) за обнародване, обясниха от централата на ул. „Иван Вазов” 3 в столицата.

Стойността на обществената поръчка ще е за близо 50 млн. лв. Според запознати при определянето на индикативната стойност ръководството на холдинга е използвало за база неотдавна обявената от компанията „Сименс” цена на един неин модерен локомотив, която е от порядъка на 2.5 млн. евро.

Освен тази поръчка, до края на седмицата трябва да бъде обявен и търгът за доставка на 30 пътнически вагона втора употреба от германския национален превозвач „Дойче бан”, които вече не са в експлоатация там. Цената, в зависимост от състоянието на всеки от тях, ще е между 30 000 и 40 000 евро за брой, така че общата стойност на поръчката ще е за близо 2 млн. лв.

Усилено се подготвя и обявяването на обществена поръчка за избор на изпълнител на капиталния ремонт на 10 локомотива „Шкода”, 44 серия, съобщиха от „Холдинг БДЖ“. Очаква се кандидатите да са заводи от Чехия и Словакия, традиционно специализирани в поддръжката на такива машини. Стойността на поръчката ще е до 20 млн. лв.

Последната обществена поръчка, която шефовете на държавната жп компания се очаква да обявят в близките дни, е за избор жп превозвач, от когото да наемат 8 - 10 локомотива заедно с машинистите, за срок от 6 до 9 месеца. Все още не са ясни разчетите колко би струвал такъв наем.
Коментари: 0