Бензин и дизел пак поскъпват

Петролът с леко повишение на азиатските борси

Бензин и дизел пак поскъпват
164 ~ 1 мин. четене
Цените на бензин и дизел по бензиностанциите продължават хода си нагоре. Най-масовият бензин А95 прехвърли два лева за литър още миналата седмица. Поскъпването се обяснява с желанието на търговците да се презастраховат.

Само допреди десетина дни един литър от най-масовия бензин се продаваше за около 1,85 до 1,88. Сега вече цената е 2,08 лева. Цената на литър дизел е 2,25 лева.

Ръстът в цената на петрола на международните пазари от началото на годината дава повод на търговците на дребно да увеличават цените, въпреки че на борсовия пазар у нас няма значимо движение, коментира търговският директор на Стоковата борса Антонина Белопитова пред БНР.

"Наистина петролът падна драстично – в началото на годината стигна до 45-46 долара за барел и се покачи, сега, в края на февруари, с около 30 процента, но никой не може да каже дали отново няма да наблюдаваме този спад. По принцип цената на петрола зависи от доста фактори и не толкова пазарни. При една стабилизация на политическите събития и стабилизиране на долара, очакваме тези горива – петролът и след това и горивата, да не поевтиняват повече. Единствено цената на пропан-бутана остава постоянна около 85 до 88 стотинки за литър на дребно", коментира тя.

На световните борси тази сутрин цената на петрола възстанови частично загубите си, предизвикани от рекордното покачване на запасите в Съединените щати. Американският лек суров петрол поскъпна с 35 цента до 52,18 долара за барел, доставен през април. „Брент“ се продава на азиатските борси за 60 долара.
Подкрепи Economic.bg