Без сухопътни войски \"Ислямска държава\" няма да бъде \"изкоренена\"

Повече от година се нанасят въздушни удари без групировката да е унищожена

Без сухопътни войски \

Без сухопътни войски в Сирия няма как да бъде "изкоренена" "Ислямска държава". Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов след края на срещата на външните министри от Европейския съюз в Брюксел. Вече повече от година се нанасят въздушни удари без "Ислямска държава" да е унищожена, отбеляза Митов:

„Всички са наясно, че в един момента ще се стигне до военна намеса, на място, със сухопътни войски. Няма как Ислямска държава да бъде "изкоренена" без подобен вид намеса.“

Сухопътните сили обаче според българския дипломат, трябва да бъдат от държавите в района на Близкия изток, а не западноевропейски, предава БНР.

"Именно България започна този разговор за това да бъдат сложени на една маса за преговори Турция, Саудитска Арабия и Иран и тогава пак по същия начин ми се казваше, че това е невъзможно. Получи се. Разбира се, това не е довело до резултатите, които ние искаме. Не можем да твърдим, че в един момента няма да се стигне до консенсус за съвместна военна операция", коментира той.

На въпрос дали подобно на Полша, България преосмисля позицията си за квотното разпределение на бежанци, Даниел Митов отговори:

„Да обсъждаме квоти е вече абсурдно. Това не е начинът, по който можем да  се справим с проблема и да подхождаме към него.“

Външният министър призова за бързо експулсиране на мигрантите. "Защото какво се получава? Ако кандидатстваш за статут на бежанец и го получиш, оставаш. Ако кандидатстваш за статут и не получиш, пак оставаш", добави Митов.

Коментари: 0