Без земеделски тържища по магистралите

За да се разреши появата им, трябват законови промени

Без земеделски тържища по магистралите

Производителите на земеделска продукция, които продаваха стоката си по пътищата в страната, нямат право да го правят по новооткритите отсечки на магистралите. Това става ясно от писмен отговор на регионалния министър Лиляна Павлова на депутатско питане, съобщава БГНЕС.

„Към момента в Наредбата за специално ползване на пътищата не са предвидени условия и процедура за издаване на разрешение за специално ползване на пътищата в полза на земеделски производители, за да могат те да продават продукцията си”, посочва Павлова.

Тя уточнява, че за да бъде разрешено откриването на „малки тържища в зоните за отдих на магистралите, на които земеделски производители да предлагат продукцията си, е необходима промяна на нормативната уредба.

„Министерство на регионалното развитие и благоустройство, в частност Агенция „Пътна инфраструктура‘‘, имат готовност да обсъдят със заинтересованите страни и съвместно да установят подходящ ред за регламентиране издаването на разрешение за специално ползване на пътищата в полза на земеделските производители след съгласуване с компетентните органи, включително органите на МВР”, допълва министър Павлова.

Цялостното изграждане на магистралите „Тракия” и „Марица”, както и частичното довършване на магистрала „Струма”, остави стотици земеделски производители без достъп до пътищата, на които от години продаваха продукцията си.

Коментари: 0