Безос бе обявен за бизнес личност на десетилетието

Той е избран от финансовите директори на големи компании

Безос бе обявен за бизнес личност на десетилетието

Снимка: Amazon

Повечето финансови директори в заседателни зали по целия свят казват, че основателят на Amazon Джеф Безос е топ бизнесменът на десетилетието.

Почти една трета от главните финансови директори (CFO), анкетирани в последното проучване на Глобалния финансов съвет на CNBC, избраха Безос за най-впечатляващия си бизнес лидер.

Джак Ма, основател на конкурентния онлайн пазар Alibaba, и шефът на Tesla Илон Мъск са подредени съответно на второ и трето място. 

Други имена, избрани от финансовите директори, са директорите на Microsoft Сатя Надела, на Apple Тим Кук, на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет и на JP Morgan Джейми Даймън.

Безос стартира Amazon в средата на 90-те години като онлайн книжарница. Сега компанията е най-големият онлайн пазар в света, а също така печели от дейностите си в облачните технологии и изкуствения интелект.

През 2015 г. Amazon изпревари Walmart, ставайки най-големият търговец на дребно в Америка. През 2018 г. компанията отбеляза близо 233 милиарда долара продажби. Според Forbes и Bloomberg's Billionaires Index, Безос има богатство от 109 милиарда долара и е най-богатият човек в света.

Глобалният финансов съвет на CNBC представлява някои от най-големите публични и частни компании в света, които заедно управляват близо 5 трилиона долара пазарна стойност.

На други зададени въпроси почти 71% от анкетираните отговориха, че не смятат, че икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия през 2020 г.

Близо една трета (30,9%) от анкетираните финансови директори прогнозират, че няма да има намаляване или увеличение на лихвите от Федералния резерв на САЩ през 2020 г. Най-честият отговор е събрало 36,4%, които са избрали само едно намаление.

Глобалните икономически перспективи на Съвета леко намаляват на географска основа. Сега четири от 11 държави или региони - Китай, еврозона, Великобритания, Латинска Америка, включително Бразилия, и Обединеното кралство - всички се разглеждат като „намаляващи“. Всички останали области са оценени като „стабилни“.
Коментари: 0