Безос определи мечтата на Мъск за Марс като \"илюзия\"

Според него е много по-лесно да се стигне до Червената планета, ако първо се колонизира Луната

Безос определи мечтата на Мъск за Марс като \

Снимка: Twitter профил Джеф Безос

Джеф Безос заяви, че опитът на човечеството да стигне до Марс, преди да се върне на Луната, е "илюзия".

Говорейки на форума JFK Space Summit  в Бостън в сряда, Безос разказа за амбициите си да установи селище на Луната със своята компания за космически изследвания Blue Origin. По-рано той заяви, че иска компанията да изгради "постоянно човешко присъствие" там.

Милиардерът подчерта, че създаването на каквото и да е постоянно селище на Луната ще изисква сътрудничество между многобройни компании и вероятно множество правителства.

"Онова, което наистина се надявам, е да се върнем на Луната, този път, за да останем, защото това е най-бързият начин да стигнем до Марс. Илюзия е, че можете да пропуснете една стъпка. Съблазнително е, но е погрешно", коментира Безос.

Изпълнителният директор на Amazon заяви, че теоретично би било по-лесно да се изпратят насипни материали до Марс от Луната, отколкото от Земята, поради ниската й гравитация.


"Ако ти трябват много доставки, гориво и насипни материали, за да отидеш на Марс, много по-добре е да ги изпратиш първо до Луната, отколкото да ги изпратиш направо от Земята".

Безос вече е казвал, че лунният апарат на Blue Origin - Blue Moon - е проектиран да се захранва от водород и кислород, защото това означава, че може да използва запаси от лед, които могат да бъдат намерени в лунните кратери.

Неговите коментари биха могли да се разглеждат като атака срещу колегата му - технологичния милиардер Илон Мъск, чиято компания SpaceX има амбицията да изпрати хората на Марс и да им създаде там условия за живот.

Двамата са си разменяли досега многобройни словесни атаки в своеобразната им космическа надпревара. 

Когато представи Blue Moon миналия месец, слайдовете на Безос включваха препратка към мисията до Червената планета на Мъск, предполагайки, че Луната е по-реалистична амбиция. 

Мъск пък отвърна, като сравни лунния апарат на Безос с мъжките полови органи.

Луната не е напълно изключена от радара на SpaceX, а през февруари компанията направи първата частна лунна мисия, която трябваше да постави израелски апарат на повърхността на Луната. Мисията беше неуспешна, тъй като главният двигател на наземния кораб се развали, причинявайки падането му.

SpaceX също така планира да пусне първия си туристически полет около Луната през 2023 г. и обяви първия си пътник - японския милиардер Юсаку Маедзава, през септември м.г. 

Мъск отдавна е отправил взор към Червената планета, а SpaceX разработва ракетите за пътуването до Марс на стартовата площадка в Южен Тексас от 2014 г. насам.
Коментари: 0