Bitcoin достигна нов връх – 9000 долара

Общата пазарна стойност на тази криптовалута е вече над 150 млрд. долара

Bitcoin достигна нов връх – 9000 долара

Цената на bitcoin се повиши с над 12% през изминалата седмица и в неделя успя да достигне нов връх – 9000 долара, пише Fortune. Общата пазарна стойност на тази криптовалута е вече над 150 млрд. долара.

Другите цифрови валути също имаха силна седмица, като ethereum и bitcoin cash също отбелязаха ръст. По този начин bitcoin и другите криптовалути продължават своя осеммесечен възход. От 20 април насам, когато стойността му беше малко над 1200 долара, bitcoin отчете ръст от почти 650%.

Този огромен ръст може да бъде обяснен най-вече с навлизането на по-широк кръг глобални инвеститори на дребно на пазара с криптовалути. Предишните скокове на bitcoin предизвикаха заглавия в медиите и подтикнаха скептиците да се запознаят с блокчейн технологията, но всъщност днес е далеч по-лесно за физически лица да купуват цифрова валута чрез огромен брой онлайн борси, отколкото през 2013 г.

Целият този ентусиазъм на инвеститорите предизвика вълна от мъгливи „първоначални предлагания на виртуални валути“ и дори чисто измамни схеми, сигнализирайки за балон сред по-малко осведомените купувачи. Според Благовест Белев, съучредител на Българската биткойн асоциация, обаче не става въпрос за класически балон, който ще се спука и bitcoin повече няма да повиши стойността си, а по-скоро за предстояща корекция в цената му, която обаче може да бъде дълбока и болезнена за някои.

Коментари: 0