Биткойн потъна с двуцифрен процент

Криптовалутата губи стойност заради спекулациите за допълнителни държавни регулации

Биткойн потъна с двуцифрен процент

Снимка: Pixabay

Автор: Economic.bg

Цената на биткойн потъна с невиждан от два месеца темп – само няколко дни, след като достигна невижданата в историята си стойност от близо 65 000 долара за брой. По данни на платформата Coindesk най-популярната криптовалута е с 11.4% надолу (към 12 ч българско време), а малко по-рано през деня спадът надхвърли 16%. Няколко онлайн доклада приписват спада на спекулациите, че Министерството на финансите на САЩ може да предприеме мерки срещу изпирането на пари, което се извършва чрез цифрови активи.

Биткойн достигна рекордното ниво от 64 869,78 долара миналата седмица преди дебюта на криптоборсата Coinbase Global Inc. в Nasdaq в сряда.

Пазарната капитализация на биткойн вече се оценява на повече от 1 трлн. долара след над 800% скок през последната година.

Нарастващото масово приемане на криптовалути стимулира ралито на биткойн, като вдигна и други токени, които също достигат рекордни висоти. Интересът към крипто отново се повиши, след като компании от PayPal до Square започнаха да разрешават транзакции в биткойн на своите системи, а фирми от Уолстрийт, като Morgan Stanley, вече предоставят достъп до токените на някои от най-богатите си клиенти.

Всичко това се случва въпреки продължителните опасения относно голямата волатилност на тези активи и полезността им като начин на плащане. Dogecoin, създаден като шега и който беше подсилен от хора като Илон Мъск и Марк Кубан, поскъпна с повече от 110% в петък, преди да пропадне на следващия ден. Търсенето на токена беше толкова голямо, че инвеститорите, опитващи се да го търгуват на платформата Robinhood, събориха сайта.

Правителствата проверяват по-отблизо рисковете около сектора, тъй като инвеститорската база се разширява.

Миналата седмица председателят на Федералния резерв (Фед) Джером Пауъл заяви, че биткойнът „е малко като злато“, тъй като е по-скоро средство за спекулации, отколкото за извършване на плащания. Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард през януари се прицели в ролята на биткойн за улесняването на престъпната дейност, заявявайки, че криптовалутата е „забавен бизнес“.

Турската централна банка забрани използването на криптовалути като начин за плащане от 30 април, като заяви, че нивото на анонимност на цифровите токени носи риск от невъзстановими загуби. Индия ще предложи закон, който забранява криптовалутите и глобява всеки, който търгува или притежава такива активи, предаде Reuters през март, позовавайки се на неидентифициран висш държавен служител, който пряко знае за плана.

Най-запалените привърженици на Биткойн го виждат като съвременен „магазин за стойност“ и инфлационен хедж, докато други се страхуват, че се надува спекулативен балон.

Коментари: 0