Бижута на Фаберже открaднати в Лондон

Неизвестни лица разбиват склад на аукционна къща и успяват да отворят един от сейфовете в него

Бижута на Фаберже открaднати в Лондон

По време на Седмицата на руското изкуство в Лондон бяха откраднати сериозно количество бижута и антики, някои от които са с особено голяма стойност, заради своя производител – Фаберже, съобщава БиБиСи.

Търговете, проведени в лондонската аукционна къща Кристис, приключват успешно с оборот около 32 млн. щатски долара на 7 декември. По-късно същата вечер обаче неизвестни лица разбиват склада на аукционната къща и успяват да отворят един от сейфовете в него. За тяхно щастие точно в него били съхранявани някои от най-ценните артикули, предлагани на търговете.

Охранителните камери в склада запечатват крадците, които обаче са били добре подготвени и са използвали професионална маскировка. Лондонската полиция работи усилено по идентифицирането им, но то ще бъде доста трудно, впредвид малкото информация, получена от записващите устройства.

Фаберже става изключително популярен сред владетелските дворове на цяла Европа благодарение на невероятното си умение да изработва изящни предмети от злато и сребро, малахит, топаз, лазурит, кристал и десетки други материали. Неговите бижута са уникални и се продават на изключително високи цени, главно на подобни търгове.

В Русия Густав Фаберже е официално обявен за ювелир на Негово Императорско Величество и за ювелир на Императорския Ермитаж. Той добива световната си популярност, след като император Алесандър III му поръчва да изработи декоративно великденско яице за подарък на съпругата му. Оттогава скъпоценните яица на Фаберже са известни като най-скъпата вещ, гарантираща висок социален статус и достъпна единствено за най-богатите хора на планетата.

Коментари: 0