Бизнесът очаква запазване на данъчния модел и бързо приемане в Еврозоната

От АИКБ ще се срещне с петте политически сили, сигурни в следващия парламент

Бизнесът очаква запазване на данъчния модел и бързо приемане в Еврозоната
912 ~ 2 мин. четене

Бизнесът инициира срещи с петте политически сили, които социолозите твърдо посочват като сигурни в следващото Народно събрание, за да обсъдят икономическите им платформи. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в ефира на БНТ.

„Позицията ни е, че имаме добър данъчен модел, една от малката причини да сме конкурентноспособни при привличането на инвестиции и той не трябва да бъде променян. Призоваваме за запазване на валутния борд и ускоряване на процеса по приемане в еврозоната. Ние трябва да харчим повече колкото събираме и е необходимо да имаме балансиран бюджет“, заяви Велев.

По думите му приоритетите на бизнеса са изпратени на политическите сили. Те са свързани с осигуряване на работна сила за икономиката, реформа в образованието, за повече държавност, но по-малко намеса на държавата в бизнеса. „Има редица системи извън икономиката, по които имаме позиция - здравеопазване, култура, спорт, но безспорно силата ни е в сектора на икономиката“, допълни той.

От асоциацията ще се срещнат днес с ДПС, на 1 март с БСП, а предстои да се уточни датата с Обединените патриоти. По думите на Велев работодателите са твърдо против извънредни парламентарни избори, защото така се намалява полезното коефициента на полезно действие на държавата.  

„Като данъкоплатци ние се съгласяваме половин година държавата да не работи ефективно, за да се провеждат избори и да има демокрация. Това е допустимо един път на четири години, ако всяка година, Народното събрание не работи по 6 месеца, това не е рационално“, смята Велев.

Велев отчете сериозен недостиг на кадри за машиностроенето, електротехниката и електрониката, IT специалисти.

Подкрепи Economic.bg