Близо 250 хил. служители и 75 хил. компании са пряко засегнати от мерките у нас

Същите тези компании пък миналата година са осъществили оборот от 10 млрд. евро

Близо 250 хил. служители и 75 хил. компании са пряко засегнати от мерките у нас

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Близо 250 хил. служители и 74 570 български компании са директно засегнати от ограничителните мерки у нас, създадени заради разпространението на коронавируса. Това показват данните на икономическата платформа за данни и анализи Hit Horizons, която съдържа информация за икономиките на 42 европейски държави.

Оповестените данни се отнасят само за фирми, чиято дейност е пострадала пряко от въвеждането на извънредно положение и свързаните с него заповеди за затваряне на обекти, и техните служители. Същите тези компании пък миналата година са осъществили оборот от 10 млрд. евро, показват още данните на икономическата платформа.

По официални данни заетите в България за 2019 г. са общо 2.3 млн. души, което означава, че близо 10% от тях в момента не могат да работят.

Сред ударените от тежките мерки са най-вече питейните заведения, като те представляват над една трета от всичките 75 хил. пряко засегнати фирми. Оборотът им през изминалата година е бил 2 млрд. евро, а заетите в тях - 70 хил. души. Следващият най-засегнат бранш се оказва таксиметровият, генерирал проходи от 283 млн. евро през 2019 г., а трето място заемат хотелите. На четвърто място се нареждат малко над 3500 фирми със спортни активности, които също не могат да упражняват дейността си. По данни на платформата 1 758 туроператорски фирми в България не могат да извършват дейност.

„Милиони европейски компании губят приходи всеки ден. Хиляди магазини са затворени, авиокомпаниите съкращават полетите, туристите отменят ваканциите. Страхът от вируса и правителствените съвети да останат у дома имат опустошителен ефект върху хотели и ресторанти“, коментират от Hit Horizons за цяла Европа.

Сред големите работодатели, които спряха работа у нас, са оръжейният завод „Арсенал“ и редица автомобилни подизпълнители.

Растеж на безработицата?

В началото на седмицата социалният министър Деница Сачева разкри, че заявленията за безработица у нас са скочили с 1 300 на ден при около 750 дневно в началото на епидемията. Обезщетения ще се поемат по схеми по ОП “Развитие на човешките ресурси”, от която обаче междувременно се пренасочват средства към заплатите на медиците по време на кризата.

Програма 60/40

Държавата планира да обезщети пряко пострадалите бизнеси от налагането на икономически ограничения, като изплати заплатата на служителите им в размер на 60% за период от максимум три месеца. Така държавните органи се опитват да предотвратят отиването им на борсата. Все още обаче не е напълно ясно кои ще бъдат секторите, които могат да се възползват от помощта, както и какви ще са точните условия за това.

Коментари: 0