Близо 8100 фирми поискаха COVID помощ от НАП

И от грантовата схема на приходната агенция бизнесът не се възползва максимално

Близо 8100 фирми поискаха COVID помощ от НАП

Снимка: Красимир Свраков

Антония Симова Автор: Антония Симова

Приблизително 8100 търговци са поискали компенсации за затварянето си вследствие на заповедите на здравния министър проф. Костадин Ангелов от последните три месеца. Това обяви Националната агенция за приходите след изтичането на крайния срок за кандидатстването.

Общият размер на поисканата подкрепа е 115 млн. лв., като само за последните два дни тя набъбна с близо 20 млн. лв. Все пак това е доста под общия бюджет на програмата от 156 млн. лв., който дори бе обещано да бъде увеличен в случай на повече кандидати, отговарящи на изискванията. Това означава, че и от тази мярка по-голямата част от бизнеса предпочита да не се възползва или не отговаря на изискванията.

По схемата търговците, засегнати от противоепидемичните мерки, наложени с 4 заповеди на здравния министър получават 20 или 10% от оборота си за съответните периоди на 2019 или 2020 г.

Одобрените към момента кандидати ще бъдат оповестени в сайта на НАП до края на деня, а точният размер на безвъзмездната помощ ще бъде зареден автоматично в системата ИСУН, където данните могат да бъдат видени от всеки кандидат, обясняват от НАП.

Изплащането на първите компенсации ще започне следващата седмица, като изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова бе категорична, че до края на следващата седмица ще бъдат изплатени над 30 млн. лв. на одобрените фирми – около една четвърт от общата поискана помощ.

Коментари: 0