BMW отчете 27% спад в печалбата

Причините са многобройни, а търговската война между САЩ и Китай е само една от тях

BMW отчете 27% спад в печалбата

Снимка: Pixabay

BMW 27-процентен спад в оперативната си печалба за през третото тримесечие на годината. Така тя е 1.75 млрд. евро (2 млрд. долара). Така резултатите на германския автопроизводител не покриват очакванията на анализаторите, като причините са поскъпващият спрямо еврото долар и увеличените разходи на BMW за развойна дейност.

Анализатори, участвали в допитване на Reuters, са прогнозирали средната брутна печалба на автопроизводителя да достигне 1.79 млрд. евро. Тъй като обаче финансовият доклад на компанията не е покрил тези очаквания, към 11:20 ч. българско време акциите ѝ са поевтинели с около 2%.

BMW коментира, че въпреки лек ръст на продажбите на луксозни коли, нейната оперативна печалба от автомобилното звено е паднала на 4.4% в сравнение с 8.6% през третото тримесечие на 2017 г. Новите данни са значително под целта на компанията – между 8 и 10% оперативна печалба.

Резултатите на германския производител са понесли удар заради по-високите цени на суровините, валутните сътресения, търговската мита между Китай и САЩ, в която е въвлечена и Европа, където цените растат.

За да осигури достатъчно суровини за производство на батерии за електромобилите, BMW е решила да купува конкретни суровини като кобалт, след което да ги предостави на доставчиците на батерии. Производителят създава производствен консорциум с шведската компания Northvolt и белгийската Umicore за разработка на верига за производство и доставки на батерии в цяла Европа. Консорциумът ще се занимава както с това да разработва и прави нови батерии, така и да рециклира старите.
Коментари: 0