БНБ: Банките вече запорират сметки на санкционираните по „Магнитски“

Някои от мерките са били предприети предварително на други основания – още преди публикуването на списъка на OFAC

БНБ: Банките вече запорират сметки на санкционираните по „Магнитски“

Снимка: Красимир Свраков

2894 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg
Американски санкции срещу българи

Всички банки в страната са предприели необходимите ограничителни мерки срещу лицата, санкционирани по закона „Магнитски“. Финансовите институции, с които те имат взаимоотношения, вече са предприели действия по блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки.

Това съобщи Българската народна банка в изявление по повод рестрикциите на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ. В него се посочва, че някои от мерките са предприети предварително на други основания преди публикуването на списъка на OFAC. 

В допълнение към това БНБ изпрати до всички банки указания за допълнителни действия и мерки по отношение на клиенти на банките, включвани в списъци на OFAC или аналогични списъци на Министерството на финансите на Република България. 

От народната банка напомнят, че установените вътрешни правила и процедури в банките и действащата нормативна рамка дават възможност за прилагане на предвидената в Закона за мерките срещу изпиране на пари процедура. Тази процедура включва уведомяване от банките на дирекция „Финансово разузнаване“ на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), спиране от ДАНС на определена операция или сделка за срок до 5 работни дни, уведомяване от ДАНС на прокуратурата, искане от прокуратурата пред съответния съд за налагане на запор или възбрана, произнасяне от съда в срок до 24 часа.

БНБ е информирала Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и ДАНС за указанията, изпратени до банките. 

БНБ също подчерта необходимостта да бъде ускорена подготовката на законодателно решение, свързано с прилагането на подобни ограничителни мерки, предприемани от други държави, на национално ниво, с оглед неговото внасяне без допълнително забавяне в следващото Народно събрание.

Подкрепи Economic.bg