МФ вкара братя Найденови и майката на Пеевски в „черен“ списък

В разширения списък на лицата, които вероятно ще бъдат санкционирани по "Магнитски", влизат много от бившите съдружници на Васил Божков

МФ вкара братя Найденови и майката на Пеевски в „черен“ списък

Снимка: Нова телевизия/Стопкадър

9384 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg
Американски санкции срещу българи

Министерството на финансите публикува разширен списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ. В списъка влизат бившите съдружниците на Васил Божков в хазартния му бизнес Стефан Найденов и синовете му Цветомир и Боян Найденови. Сред свързаните лица попада и майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева, както и бизнес партньорът на Божков Георги Попов.

Общо в "черния" списък на МФ, който засега ограничава единствено държавата и държавните дружества да работят с тези хора и свързаните с тях компании, влизат 21 човека. Лицата в списъка са „всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на санкционираните юридически лица към момента и за последните 5 години“. Списъкът е съставен на база информация, която е налична и проверена до момента и обхваща периода от 2016 г. до 2021 г.

Лицата са участвали в повече от едно дружество и са с установена безспорна свързаност със санкционираните по глобалния закон "Магнитски" физически и юридически лица.

Списъкът може да бъде допълван или коригиран при получаване на нови данни, обяснява ведомството. Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Националната агенция за приходите (НАП) предприемат постоянни мерки за установяване на степента на свързаност на лица с лица от списъка със санкционирани и предлагат на постоянната работна група допълване на списъка, в случай че се установи свързаност или изключване от списъка на лица, в случай че свързаността е прекратена.

Подкрепи Economic.bg