Всеки пети българин е подкупвал за здравни услуги в пандемията

По време на пика на пандемията практиката е често срещата и в Румъния, Унгария и Литва

Всеки пети българин е подкупвал за здравни услуги в пандемията

Снимка: Красимир Свраков

556 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Почти една трета от жителите на ЕС са разчитали на лични връзки, за да се сдобият с достъп до здравеопазване по време на COVID пандемията, а в България, Румъния, Унгария и Литва приблизително всеки пети е давал подкуп, за да получи здравна грижа. Това показват данните от доклад на Transparency International, чието проучване е проведено през октомври – декември 2020 г. сред 40 000 респонденти, пише The Guardian.

Близо две трети от анкетираните в 27-те държави членки на ЕС посочват, че корупцията в тяхното правителство е основен проблем, а три четвърти (76%) казват, че тя е в застой или е по-лошо.

Авторите на доклада заявиха, че констатациите са особено тревожни, тъй като държавите членки се подготвят да отделят милиарди евро за възстановяване след пандемия и това може да доведе до засилване на корупцията.

„Европейският съюз често се разглежда като бастион на почтеността, но подобни доклади показват, че страните в региона остават уязвими от коварните ефекти на корупцията“, заявява Делия Ферейра Рубио, председател на Transparency International.

Според нея по време на здравна криза използването на лични връзки за осигуряване на достъп до обществени услуги може да бъде животозастрашаващо. 

Човек, който има спешна нужда от лекарска помощ може да загуби живота си, защото този, който е решил да получи ваксина срещу коронавирус преди останалите или е придружен от леки симптоми, за разлика от спешен пациент, е дал подкуп“, пояснява Рубио.

Тя заяви, че е изключително важно правителствата в ЕС да удвоят усилията си, за да осигурят справедливо лечение за всички.

Данните показват, че най-много хора, които са дали подкуп за осигуряване на здравеопазване, има в Румъния (22%), България (19%), Унгария (17%), Литва (17%) и Хърватия (14%).

Използването на подкупи за достъп до здравеопазване е сравнително често и в Белгия (10%), Австрия (9%) и Гърция (9%).

Според данните 29% пък са разчитали на лични връзки, за да получат достъп до лечение, като този опит е най-разпространен в Чешката република (54% ), Португалия (46%) и Унгария (41%).

Подкрепи Economic.bg