Хората в „черния“ списък не могат да правят бизнес с държавата

Свързаните с тях фирми не могат да кандидатстват по обществени поръчки

Хората в „черния“ списък не могат да правят бизнес с държавата

Снимка: БТА

3125 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg
Американски санкции срещу българи

И физическите лица, които бяха включени в разширения списък с попадащи или потенциално попадащи в обхвата на санкциите, наложени от САЩ по закона "Магнитски", не могат да правят бизнес с държавата. Свързаните с тях фирми не могат да кандидатстват по обществени поръчки и да работят с държавни предприятия. Целта на българския списък, подготвен от Министерството на финансите, е да не попаднат самите държавни фирми в списъка на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ. Това обяви финансовият министър Асен Василев.

Тези лица са свързани или са били съдружници или подуправители в санкционираните фирми и като такива се считат за асоциирани лица с голям риск“, заяви Василев.

Той посочи, че към момента държавните предприятия се разграничават от санкционираните фирми, но липсва правна рамка, която да застави всички бизнеси и банки да прекратят дейност с тях. Според Василев още в първите дни на новото Народно събрание трябва да бъде поправена тази „правна дупка“.

Припомняме, че БНБ по своя инициатива изпрати указания към банките в България за допълнителни действия и мерки по отношение на клиенти, включвани в списъци на OFAC.

„Това са мерки, за да не се зарази системата и банка или държавна фирма да попадне в списъка“, уточни финансовият министър. Той даде за пример случай в Латвия, при който банка с активи от над 6 млрд. евро е спряла да функционира за седмица.

Подкрепи Economic.bg