Boeing ще намали производството на 737 MAX

Американският производител на самолети обещава да не съкращава работни места

Boeing ще намали производството на 737 MAX

Снимка: BTA

312 ~ 2 мин. четене
Boeing Co заяви в петък, че планира да намали месечното си производство на самолетите 737 MAX с близо 20% заради двете катастрофи с този модел. Това е сигнал, че компанията не очаква авиационните власти по целия свят да позволят скоро самолетът отново да лети, пише Reuters.

Доставките на най-продаваните самолети на Boeing бяха замразени след глобалното „приземяване“ на модела заради катастрофата на самолет на Ethiopian Airlines на 10 март, в която загинаха 157 души.

Производството ще бъде съкратено до 42 самолета на месец от 52 в средата на април, се казва в изявление на компанията, без да дава крайна дата.

Представители на САЩ и авиокомпаниите заявиха, че сега смятат, че самолетът може да бъде задържан на земята поне два месеца, но може и повече.

Крахът в Етиопия и катастрофата на самолет Lion Air в Индонезия през октомври миналата година, в която загинаха всички 189 души, доведоха до една от най-сериозните кризи за американския производител.

Boeing заяви, че няма да намали работните места при новия производствен темп и ще работи за минимизиране на финансовото въздействие.

Бордът на директорите на компанията ще създаде комитет, който да преразгледа начина, по който компанията проектира и разработва самолети, каза главният изпълнителен директор Денис Муйленбург. Групата ще „препоръча подобрения в нашите политики и процедури“ за своите 737 MAX и други програми за самолети.

Boeing заяви, че продължава да постига напредък по актуализацията на софтуера на 737 MAX, за да предотврати нови аварии.

Акциите на Boeing Co паднаха с около 2% в петък. Докато броят на заземените самолети 737 MAX е малко над 370, почти 5000 се произвеждат по поръчка.
Коментари: 0