Боите за яйца били безопасни въпреки липсата на контрол
Над 80% от Е-тата в храните са от естествени продукти

Боите за яйца са безопасни, въпреки че няма контрол върху
тях, коментира
пред Нова телевизия д-р Сергей Иванов от Център по биология на храните.
"Всички бои са внос от Азия по критерия "най-ниска
цена". Търговците обаче нямат никакъв интерес да продават некачествени
бои", каза още д-р Иванов и коментира и качеството на козунаците. "Преди няколко
години правихме едно изследване и открихме синтетични бои в козунак. Тогава
това беше неразрешена практика, сега това е разрешена практика", заяви той.
"Природните оцветители са абсолютно безвредни. Един от
най-добрите оцветители е рибофлавин, който се използва за оцветяване в жълто.
Това е витамин B2. Каротинът се използва за постигането на оранжев цвят. Има
синтетични оцветители, които са утвърдени от Европейската агенция по
безопасност на храните и са абсолютно безвредни за хранителни цели",
коментира председателят на Българското дружество по хранене и диететика проф.
Божидар Попов.
Той увери още, че 80% от Е-тата в храните са естествени и са извлечени от зеленчуци, плодове, семки, ядки.