„Борика“ свързва телефона и IBAN-а на българските потребители

Функцията ще позволи получаване на пари в рамките на 10 секунди и само на база мобилен номер

„Борика“ свързва телефона и IBAN-а на българските потребители

Снимка: Unsplash

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Българските потребители скоро ще получат възможност да си обменят пари по-лесно и за броени секунди – само чрез мобилния номер и без да има нужда да знаят банковата сметка на получателя. Това ще стане чрез въвеждането на системата за мигновени плащания и обвързването на телефонния номер с IBAN-а. Технологично опцията съществува в Европа отдавна, но в България предстои да стартира едва тази година. Проектът е на „Борика“ АД, която поддържа платежната инфраструктура в страната.

За да се случи това, „Борика“ ще поддържа централна база, в която ще има съответствие между телефонен номер и IBAN-а на получателя. Ако потребителите са включени в системата за незабавни разплащания, те ще могат да се разплащат помежду си по този начин“, обяснява изпълнителният директор на компанията Мирослав Вичев в бюлетина на Асоциацията на банките в България (АББ).

За първи път проектът за незабавни плащания бе представен пред банковата общност през януари 2020 г. С него България ще се присъедини към редицата други държави, в които опцията е налична от години. По данни на Европейската централна банка в Скандинавия например такива трансфери представляват 40-50% от общите.

Услугата незабавни плащания от сметка в сметка в лева ще бъде достъпна 24/7/365, като сумата ще бъде налична до 10 секунди по сметката на получателя, а максимално ще може да се превеждат до 100 000 лв. Ще има и опция за пакетни плащания, при които сумата ще е налична до 20-30 минути по сметката на получателя, а максималният размер отново е 100 000 лв.

Надграждането на платежната система с тази функционалност ще разшири възможностите на бизнеса, например да не изпуска критично важни срокове при липса на алтернатива за плащане. Транзакциите от сметка в сметка в рамките на 10 секунди позволява освен бързи b2b трансфери, но също такива на POS, т.е. на място при търговеца. Услугата може да помогне и за осигуряването на добра ликвидност за малките фирми.

За да стане това възможно и у нас, се наложиха промени в нормативната уредба. Правилата на платежната система БИСЕРА6 бяха съгласувани с банковата общност и утвърдени от Съвета на директорите на „Борика“ в края на миналата година. Налични са и измененията в Закона за платежните услуги и платежните системи, които регламентират процесите по сетълмента на незабавните плащания в лева.

Всичко това позволи датата 01.04.2021 г. да бъде обявена за официален старт на услугата незабавни плащания в България.“

Сега предстои те да достигнат до крайния клиент, като това по план трябва да се случи до края на годината. Платформата за незабавни плащания се внедрява с партньорство с няколко банки, а връзката между телефонен номер и IBAN се очаква да бъде осъществена през второто полугодие.

Коментари: 0