Ваксинацията съживява пазара на петрол

Международната енергийна агенция остава загрижена за новите вълни на вируса

Ваксинацията съживява пазара на петрол

Снимка: Pixabay

Автор: Economic.bg

Пренасищането на световните петролни пазари ще бъде преодоляно, когато световната икономика започне да се възстановява от пандемията Covid-19 и когато ОПЕК и нейните съюзници ограничават производството. Това пише в новия доклад на Международната енергийна агенция (МАЕ), публикуван днес. МАЕ повиши очакванията си за възстановяване на търсенето на петрол, след като Международният валутен фонд (МВФ) увеличи прогнозите си за глобалния растеж тази година.

Въвеждането на ваксините подобрява перспективите за глобалното търсене, заяви агенцията, въпреки че нарастващите случаи в някои големи държави консуматори на петрол показват, че възстановяването може да е крехко.

„Основите изглеждат категорично по-здрави“, казва МАЕ в месечния си доклад.

Огромните световни запаси от петрол, натрупани по време на шока при търсенето по време на COVID-19 кризата от миналата година, се преодолява. Кампаниите за ваксини набират темпове и изглежда, че световната икономика е с по-добра основа“.

Позовавайки се на нарастващите случаи в Европа, Бразилия и Съединените щати, базираната в Париж организация заяви, че остава загрижена за новите вълни на вируса. И все пак, МАЕ прогнозира, че търсенето и предлагането на петрол в световен мащаб ще бъдат балансирани през втората половина на годината и че тогава производителите може да се наложи да изпомпват 2 млн. барела на ден повече, за да отговорят на очакваното търсене.

Според прогнозата търсенето през 2021 г. ще достигне 96.7 млн. барела на ден, което е с 5.7 млн. барела повече от миналата година.

„Въпреки по-слабите от очакваните данни за първото тримесечие, годишният растеж беше ревизиран средно с 230 хил. барела на ден, като се вземат предвид най-добрите икономически прогнози. Възстановяването обаче остава крехко, тъй като случаите на COVID се увеличават в някои от основните страни потребители“, се казва в доклада.

Коментари: 0