„Борика“ ще разработва незабавни плащания в България

Компанията обещава плащанията от сметка в сметка да се изпълняват в рамките на 10 секунди

„Борика“ ще разработва незабавни плащания в България

Снимка: Борика

„Борика“ АД, която поддържа платежната инфраструктура в България, започва работа по въвеждането на „незабавни плащания“. Главен изпълнителен директор на дружеството Мирослав Вичев съобщи, че започва изпълнението на проект в тази връзка, като той представи пред представители на банки и финансови институции основните идеи, фазите и сроковете за неговото изпълнение.

От компанията посочват, че с въвеждането на незабавните плащания ще се даде възможност за развиване на нови бизнес модели, въвеждане на нови банкови услуги и повишаване на конкурентоспособността на банките на пазара на финансови и финтех услуги.

Услугата „незабавни плащания“ се предлага в почти всички европейски страни. По данни на Европейската централна банка незабавните плащания в Скандинавските страни са около 40-50% от всички кредитни трансфери.

Незабавните плащания представляват електронни решения за плащания на дребно, достъпни 24/7/365, в резултат на които платежната сметка на получателя се кредитира с незабавен или близък до незабавния ефект.

„Възможността плащанията от сметка в сметка да се изпълняват в рамките на 10 секунди позволява освен бързи B2B плащания, също така и бързи плащания на POS, т.е. на място при търговеца”, коментира Мирослав Вичев. „По този начин технологията стига до реалния, крайния потребител и това е една от целите на проекта“, допълва още той.

Друго сериозно предимство е преминаването на плащанията към SEPA формат и възможността банките в България да ползват единна инфраструктура за всички разплащания – било то незабавни от сметка в сметка или пакетни. „Преминаването към инфраструктура за незабавни плащания обаче ще изисква сериозни инвестиции от страна на банките, както и регулаторни промени и ще бъде успешно само с усилията на цялата банкова общност в България“, допълва Мирослав Вичев.

Коментари: 0