Борисов е съгласен с удължаването на локдауна

Детските градини и учениците от 1 до 4 клас ще се върнат в училище на 4 януари

Борисов е съгласен с удължаването на локдауна

Снимка: МС

4358 ~ 2 мин. четене

Винаги сме си поставяли животът и здравето на хората на първо място, затова продължаваме да действаме по тези мерки. Това заяви премиерът Бойко Борисов, при когото на среща днес бяха обсъдени окончателните противоепидемични мерки, които ще действат до 31 януари 2021 г.

Мерки срещу COVID-19

Премиерът изглежда съгласен с предложението на Националния оперативен щаб (НОЩ) ограниченията да бъдат продължени до края на януари. Според него промените с противоепидемичните мерки, които ще действат до 31 януари 2021 г., се отчитат аргументите на експертите и се действа в интерес на малките ученици, които трябва да получат адекватно обучение в условията на пандемията, разчитайки на педагогическия надзор и обучението с учител, който да ги напътства.

Предстои продължаването на частичния локдаун да бъде обсъдено и гласувано от Министерския съвет.

„Не сме доволни от данните“, каза на брифинга здравният министър проф. Костадин Ангелов. „Като здравен министър искам българските граждани да бъдат здрави и това е целта на мерките, които ще предложим“, добави той.

По думите му най-важните от тях са, че нощните заведенията, игралните зали и казината ще бъдат затворени до 31 януари, ресторантите и спортните зали също. "Всички ресторанти, които са в хотелите ще работят в режим закуска, обяд и вечеря, те трябва да изработят график, който да гарантира две или три смени във всеки от часовете за хранене, за да гарантира разстояние между хората и не повече от 50% заетост от местата в ресторанта. Ще работят с вечерен час до 22.00 ч", каза Ангелов.

Забраната за моловете продължава да действа, с изключение на "институциите, които работят в тях", като банки, аптеки и обекти на мобилни оператори. Според Ангелов това е важно, за да могат хората да си плащат сметките. Продължава и забраната за събития и конференции.

От 1 януари ще отворят театри, музеи, кина при 30% от капацитета им.

Ангелов обясни, че детските градини и ученици от 1 до 4 клас ще се върнат в училище на 4 януари и това ще е една от промените спрямо сега действащите мерки. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев коментира, че другите ученици трябва да останат вкъщи поне още седмица след 4 януари.

Ресорният министър е категоричен, че веригите и обектите, които не осигуряват дистанция и не се спазват мерките ще бъдат затворени.

„Това са мерките, които предлагаме и те са консенсусни. И те ще продължат да дават резултата, който ние търсим“, допълни Ангелов.

Подкрепи Economic.bg