Борисов: Готов съм да преразгледам мораториума върху лекарствата

Вчера депутатите за втори път категорично одобриха едногодишната забрана да се плащат от касата нови молекули

Борисов: Готов съм да преразгледам мораториума върху лекарствата
652 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
След като Народното събрание два пъти гласува за въвеждането на едногодишен мораториум върху иновативните лекарства, след като здравният министър Кирил Ананиев многократно заяви, че мораториумът е задължителен, за да се спаси системата, днес премиерът Бойко Борисов лично се ангажира „да преразгледа“ мораториума.

Подобно преразглеждане може да стане единствено чрез подготвяне на нов законопроект, който да извърви своя път в комисии и пленарна зала и да бъде одобрен окончателно от депутатите в народното събрание – същите, които на два пъти със значително мнозинство го въведоха.

„Готов съм да преразгледам, ако трябва и след срещата с Радев, и мораториума с лекарствата. Майка ми, Бог да я прости, умря от рак. Ние със сестра ми си продадохме каквото имахме, за да ѝ купуваме молекула за борба с рака“, коментира Борисов от Брюксел.

Неговото изказване дойде, след като президентът Румен Радев заяви, че мораториумът върху иновативните лекарства, който ще засегне основно онкоболни хора, ще стигне до Конституционния съд.

"1/3 от страните в ЕС, ако имат дадено лекарство, трябва да го купим и ние. Ще го вкараме пак в парламента и ще го решим", каза Борисов.
Подкрепи Economic.bg