Борисов обеща наказания за всички чиновници, виновни за трагедията край Своге

Засега е повдигнато обвинение само на шофьора, въпреки че всички признаха за лошото качество на пътя

Борисов обеща наказания за всички чиновници, виновни за трагедията край Своге
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Всяко длъжностно лице, което не си е свършило работата по случая с катастрофиралия край Своге автобус, ще бъде подведено под отговорност. Това каза министър-председателят Бойко Борисов преди днешното правителствено заседание.

„Много ясно са регулирани всички процеси в държавата и всеки носи своята отговорност. Всяко длъжностно лице, което не си е свършило работата, ще бъде подведено под съдебна отговорност, ще му бъде потърсена и политическа такава“, коментира премиерът.

Той обясни, че е въпрос на дни да бъдат готови всички експертизи по случая. „Призовавам и опозицията да чакат да свършат проверките на Националната следствена служба. Никого не сме пожалили. До там, където е вината, до там ще се носи и отговорността“, посочи Борисов.

Припомняме, че досега единственият подведен под отговорност е шофьорът на автобуса, с който загинаха 17 човека. Досега обаче и регионалният министър Николай Нанков, и строителят на пътя „Трейс груп холд“ признаха, че има проблем с настилката. За проблем още преди трагедията са сигнализирали многократно неправителствени организации и хора, живеещи в региона.

Припомняме също, че вчера Апелативният съд окончателно реши, че няма виновни длъжностни лица за трагедията във варненския квартал Аспарухово. Там през 2014 г. заради наводнения загинаха 13 души, но единствено виновни се оказаха валежите. Въпреки че бяха установени множество незаконни постройки, които спират водата да се изтича, както и затлачени дерета и липсващи шахти, които да поемат водата.
Коментари: 0