Борисов открива с Путин и Ердоган „Турски поток“

Преди това премиерът се среща с делегация от САЩ

Борисов открива с Путин и Ердоган „Турски поток“

Снимка: Economic.bg

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган днес ще открият мащабния проект "Турски поток". 

На събитието ще присъства и българският премиер Бойко Борисов, който преди това обаче има среща с делегация от САЩ.Борисов започва срещите си в 9 и 30 сутринта с помощник-държавния секретар на САЩ Дейвид Хейл, след което ще открие Стратегическия диалог България-САЩ в София и да отлети за Истанбул за рязането на лентата на газопровода "Турски поток". 

В програмата на премиера ни в Турция фигурират двустранни срещи с президента Ердоган и с руския президент Владимир Путин. Не е тайна, че основен акцент на разговорите и с двете страни днес ще бъдат големте енергийни проекти като "Турски поток", наричан на българска територия "Балкански". 

Церемонията по пускането в експлоатация на газопровода "Турски поток" ще се състои в Конгресния център Халич в Истанбул. 

Руският президент Владимир Путин пристига в Истанбул специално за участие в церемонията, която ще бъде ръководена от турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Сръбският президент Александър Вучич също ще присъства на церемонията.

Путин и Ердоган се срещнаха през 2019 г. 7 пъти и проведоха 12 телефонни разговора. Последната им среща се проведе през октомври в Сочи, където бяха взети съдбовни решения за Сирия и подписването на меморандум между Москва и Анкара, насочен към стабилизиране на ситуацията на сирийската граница с Турция.
Коментари: 0