АПИ ще търси консенсус с протестиращите превозвачи

В България са най-ниските тарифи в европейски план, каза Олег Асенов от АПИ

АПИ ще търси консенсус с протестиращите превозвачи
Агенция "Пътна инфраструктура" ще разговаря с протестиращите представители на транспортния бранш заради въвеждането на тол системата. Това каза пред bTV проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ, отговарящ за Националното тол управление.

"Протестът дава възможност за търсене на още по активен диалог. Необходими са стъпки в посока намиране и търсене на консенсус", каза той. "Пътната инфраструктура има нужда тол системата да бъде въведена, за да се създаде един модел на финансиране и тя да се развива", смята експертът.

Асенов добави, че трябва да се постигне модел, който наистина да има смисъл за инфраструктурата. "Имаме най-ниските тарифи в европейски план, изключвайки Полша", каза експертът от АПИ.

Той обясни, че диалогът с превозвачите е бил активен, но не са достигнали съществен напредък. "По тяхно предложение например е преструктурираната тарифата за автобусите, каза Асенов.

"Съвместно със Световна банка направихме нов анализ за влиянието на тол системата върху храните и цените на автобусния транспорт", обясни той.

"Прогнозираме 450 млн. лв. само от тол такси като евентуално и от винетни стикери още 270 млн. лв. Събират се около 700 млн. лв., което е критичният минимум, който да осигури възпроизводство на пътна инфраструктура", обясни пътният експерт. 
Коментари: 0