Борисов ще предложи 1 лв. субсидия за партиите

Премиерът обаче отбеляза, че идеята е популистка

Борисов ще предложи 1 лв. субсидия за партиите
Автор: Цветан Петров

Премиерът Бойко Борисов ще предложи на парламента да гласува субсидията за партиите за всеки един получен глас на избори да се намали от 11 лв. на 1 лв, въпреки че смята идеята за лоша. Това обяви самият той в „Шоуто на Слави“ по bTV, чийто водещ Слави Трифонов инициира миналата година референдум, в който имаше и такова предложение.

Партийни субсидии

Борисов обясни, че според него идеята за такова голямо понижение на субсидиите е лоша, тъй като ще направи партиите в България по-зависими от външни финансирания и те могат да станат заложници на бизнесмени. Той обясни, че ако субсидията е 1 лв., партия с милиони гласоподаватели ще вземе достатъчно пари, да остане финансово независима, но една партия със стотици гласоподаватели ще се окаже в трудно положение.

Въпреки това премиерът ще предложи понижението на субсидията, тъй като референдумът на Трифонов е подкрепен от 2.5 млн. души. Борисов обаче подчерта, че смята идеята за популистка.

За цените на горивата в България Борисов каза, че той няма контрол над тях, че всяка бензиностанция може да направи избор от кого да купува гориво и че ако над 90% от веригите купуват от "Лукойл", то това си е тяхно решение. Премиерът отбеляза, че в страната има най-малко 10 вериги бензиностанции, между които хората да избират, а освен това в касовите бонове вече ще пише каква е надценката на бензиностанцията.

На въпрос как така "Лукойл" има 92% пазарен дял на българския пазар и защо правителството не предприема мерки за справяне с този монопол Борисов заяви, че монополът е отдавна и няма общо с идването му на власт и продължилото около 10 години негово управление.

По темата с концесионера на ски-зоната в Банско - фирмата "Юлен" на Георгиус Георгиу - и разкритието, че 10 години компанията не е плащала екотакса премиерът каза, че той и изпълнителната власт като цяло не се занимават с тези теми и че информация трябва да се търси от главния прокурор Сотир Цацаров.

Борисов беше попитан и как така бяха отхвърлени оставките на енергийния министър Теменужка Петкова и на депутата Делян Добрев, а бившият транспортен министър Николай Нанков, въпреки че се оттегли от поста си заради автобусната катастрофа край Своге, остана зам.-министър в същото министерство. За Петкова и Добрев премиерът заяви, че се е сблъскал с мощна съпротива от страна на ГЕРБ и коалиционните партньори за тези оставки, а за Нанков каза, че трябва да е в транспортното министерство поне още няколко месеца, докато се уреди въвеждането на тол системата в България.

Когато беше повдигната темата за доклада на ЕК, който остро критикува медийната среда в страната ни, Борисов заяви, че основният проблем е, че българските журналисти си правят автоцензура. В същото време било станало модерно всеки олигарх да си имал медия и когато държавата започнела да го разследва за приватизация например, даденият олигарх да кажел, че всъщност го преследват заради медията му.

Борисов защити закона, изготвен от Делян Пеевски, за разкриване на собствеността на медиите, защото според премиера депутатът от ДПС има 5% пазарен дял на медийния пазар, докато за голяма част от останалите медии не се знаело на кого са.

В контекста на наближаващите избори за евродепутати и местна власт министър-председателят каза, че правителството му е изцяло "За" машинното гласуване, но е против електронното такова. Причината за тази неприязън към възможността да се гласува онлайн е тенденция различни държави от Европа да се отказват от тази идея поради проблеми с киберсигурността.

Коментари: 0