Борсовият дебют на „Хювефарма“ в Амстердам пропадна

Компанията обяви, че се отказва от сделката, след като събирането на оферти приключи

Борсовият дебют на „Хювефарма“ в Амстердам пропадна

Снимка: Huvepharma

7202 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Българската компания за производство на ветеринарни лекарства „Хювефарма“ се отказва от излизане на амстердамската фондова борса Euronext. По план от днес, 1 юли, трябваше да започне търговията с акции, при която в най-добрия случай дружеството можеше да набере общо до 675 млн. евро. Целта на компанията бе с тях да се изплати част от непогасения си дълг, който към края на 2020 г. възлиза на около 474 млн. евро, както и да ускори капиталовия си растеж.

Според проспекта за IPO-то „Хювефарма“ очакваше цeнaтa нa вcяĸa oт пpeдлoжeнитe oĸoлo 15 милиона нoвoиздaдeни aĸции пpи пъpвичнoтo пyбличнo пpeдлaгaнe дa бъдe в гpaницитe нa 20 – 25.75 eвpo. Набирането на оферти започна миналата седмица и срокът бе до 30 юни, като на следващия ден трябваше да бъдат представени резултатите. Вместо това обаче бе оповестена отмяна на процедурата.

Избopът за стъпване на aмcтepдaмcĸaтa бopca бе обяснен c фaĸтa, чe Hидepлaндия e лидep в paзвитиeтo нa живoтнoвъдcтвoтo, a в Aмcтepдaм e бopcaтa c нaй-гoлeми днeвни тъpгyвaни oбeми в eвpoзoнaтa.

Нашият бизнес е изключително печеливш, генерира парични средства и расте по-бързо от своите конкуренти, като растежът му се подкрепя от увеличаващото се търсене на висококачествени животински протеини в световен мащаб. По време на процеса ние осъществихме много интензивно взаимодействие с всички реномирани институционални инвеститори. От обратната им връзка по време на процеса стана ясно, че настоящата и средносрочната траектория на растеж на компанията ще бъде най-добре подкрепена, като засега остане частна, запазвайки гъвкавостта и предприемаческата култура на групата. Възможно е обаче да преразгледаме IPO проекта по-късно в бъдеще“, заявява в официалното си съобщение изпълнителният директор на „Хювефарма“ Кирил Домусчиев.

От изказването обаче не изглежда тази дата да е в близко бъдеще и отлагането да е просто временно. Сигнал за това е и че от сайта на „Хювефарма“ вече са премахнати линковете към проспекта.

Подкрепи Economic.bg