Златото отчете най-слабия си месец от 5 години

Петролните бикове се увенчаха с още един ден на печалби преди срещата на ОПЕК+

Златото отчете най-слабия си месец от 5 години

Снимка: Unsplash

396 ~ 2 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Предимно „зелен“ ден отбелязаха американските фондови пазари вчера. S&P 500 нарасна с 15% за годината, след като завърши деня с нов рекорд и ръст от 0.13%. Заслугата беше до голяма степен на позитивната промяна в броя на заетите в частния сектор, както и атрактивността на цикличните акции като тези в енергийния сектор. Dow Jones също напредна с 0.61%. NASDAQ се снижи с 0.17%.

В Европа главните индекси записаха загуби. Немският DAX намаля с 1.02%, а FTSE 100 с 0.71%, след като данните за БВП на Великобритания бяха минимално по-слаби от очакваните.

Петролните бикове се увенчаха с още един ден на печалби преди срещата на ОПЕК+ днес – цените на WTI поскъпнаха с 0.67%, търгувайки се за 73.74 USD за барел.

Макар и златото да поскъпна маргинално за деня, жълтият метал отбеляза най-слабия си месец от 5 години насам, губейки 135 USD или 7% за периода. Една тройунция се търгува за 1 770 USD.

Акценти днес

Икономически данни – молби за помощи при безработица в САЩ

Денят ще започне  с продажбите на дребно в Германия и инфлацията в Швейцария. Около обяд ще разберем за активността във Великобритания, последвано от равнището на безработица в Еврозоната. Следобед пък ще бъдат оповестени седмичните молби за помощи при безработица в САЩ.

Инструмент на фокус

Weyerhaeuser – Дневна

Акциите на компанията завършиха в средата на миналия месец изпълнението на техническа фигура глава с рамене и сега се намират в консолидация. Фактът, че цената отскочи от локалната подкрепа на нива от около 33 USD вдъхва доверие за опит за нов пробив нагоре, като преминаването на 50-периодната експоненциална пълзяща средна ще бъде първия тест.

EUR/GBP – Дневна

В последните няколко сесии валутната двойка успява да намери по-високи дъна, но низходящият тренд е все още в пълна силна, особено с продължаващото формиране на по-ниски върхове. Бавният Стохастик ни показва възможно пресичане на линиите си, което би задълбочило мечи движенията, а също така наблюдаваме и близко присъствие до прекупени стойности – още един знак, че можем да наблюдаваме все по-ниски върхове.

Silver – Дневна

Спот цената на среброто продължава консолидацията си, след като дълго време се колебаеше на нива от около 27.50 USD. Сивият метал така и не можа да се установи дългосрочно над тази цена, срещайки локална съпротива  още от февруари при всеки опит за пробив нагоре. Тясно обвързано със златото, което също понесе солидни загуби в последно време, среброто, по подобие на жълтия метал, чака своя ясен сигнал за движение.

France 40 – 4-часова

Индексът на най-големите 40 френски компании започна низходящ тренд, след като в началото на юни достигна най-високата си точка от 21 години насам. Този тренд се задълбочи в последните две седмици, преминавайки под 20 ЕМА, която за известно време крепеше нивата на що-годе постоянно равнище. Според RSI индикатора се намираме в препродадени стойности, което би дало повод за възходящо движение, но на графиката виждаме как последните 4 часа от търговията са преминали като обиране на печалби и е почти формирана доджи свещ – традиционен мечи сигнал.

 

Източник:  https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Подкрепи Economic.bg