САЩ не планират да допускат европейци само с COVID сертификат

Вашингтон не даде индикации кога може да се вдигне настоящото вето за влизане в страната на пътници от ЕС

САЩ не планират да допускат европейци само с COVID сертификат

Снимка: Unsplash

764 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Белият дом отхвърли вероятността да изисква сертификат за ваксинация в бъдеще за европейски пътници или граждани на други страни, които искат да посетят САЩ. Администрацията избегна да даде индикации кога може да се вдигне настоящото вето за влизане в страната на пристигащи от ЕС граждани, съобщава Reuters.

„Това не е нашето намерение“, заяви говорителката на Белия дом Джен Псаки в отговор на въпрос на журналист дали правителството ще изисква посетителите в Америка, включително тези от ЕС, да покажат доказателство, че са получили ваксина срещу COVID-19.

ЕС иска от Вашингтон реципрочност от седмици, така че напълно ваксинираните европейски граждани да могат да пътуват до САЩ, точно както Блокът позволява на американските граждани да пътуват по обратния път.

Думите на Псаки изглежда отхвърлят това предложение и дават несигурност относно това кога САЩ биха могли да решат да премахнат ограниченията, наложени върху влизането на пътници от Шенгенската зона и Великобритания.

По отношение на възможния край на това вето, Псаки отново подчерта, че има „работни групи“, които оценяват „кога може да се отвори отново и да се направи безопасно“, без да посочва възможна дата за решението си.

Въпреки че ваксинирането започна по-рано в САЩ, отколкото в ЕС, имунизацията се забави през последните седмици сред американците, докато при европейците се ускорява.

Повече от 60% от възрастното население в Европейския съюз вече е получило поне една доза от ваксината срещу COVID-19, a 41% са завършили целия процес. От своя страна в САЩ 66% от възрастните вече са получили първа доза, а 57% вече са получили пълна ваксинация.

Подкрепи Economic.bg