„Хювефарма“ гони оценка от над 4 млрд. евро

При най-добрите условия на пазара компанията на братя Домусчиеви може да набере до 700 млн. евро

„Хювефарма“ гони оценка от над 4 млрд. евро

Снимка: Huvepharma

4751 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Българската „Хювефарма“, собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, гони пазарна оценка между 3.6 и 4.5 млрд. евро при своя дебют на нидерландската борса Euronext. Според публикуваното съобщение от компанията и публикувания проспект на уебсайта на борсата става ясно, че „Хювефарма“ очаква цената на всяка от предложените около 15 млн. новоиздадени акции при първичното публично предлагане да бъде в границите на 20 – 25.75 евро.

Оферти за предложените акции започват да се събират от днес, 24 юни, до 30 юни. Очаква се цената на акциите да бъде фиксирана на 1 юли, а реалното плащане да бъде извършено до 5 юли.

Проспектът е разделен на две части – за първичното публично предлагане и за вторичното. От първичното, както по-рано посочихме, се очаква да бъдат набрани 300 млн. евро. Сега се посочва и каква сума „Хювефарма“ очаква от вторичното предлагане – между 221 и 285 млн. евро – от продажба на малко над 11 млн. акции. Книжата от вторичното предлагане са собственост на „Адванс пропъртис“, в което съдружници с по 50% са Кирил и Георги Домусчиеви. Дори след продажбата на тези 11 млн. акции, дружеството на братята остава с около 85% мажоритарен дял във биофармацевтичната компания.

При силен интерес от страна на инвеститорите, фирмата ще предложи и допълнително 15% от акциите на вторичния пазар, т.е. още около 3.5 млн. ценни книжа. Ако и те бъдат закупени, това ще донесе още между 70 и 90 млн. евро. Така общо, в най-добрия случай, фармацевтичната компания може да набере от амстердамската борса между 591 и 675 млн. евро.

Сделката, макар и определяна като IPO, чисто технически в случая не е такова, тъй като предлагането е частно и насочено към избрани институционални инвеститори. За водещи организатори на сделката са наети глобалните банки JP Morgan, BNP Paribas и Citigroup Global Markets Europe. Проспектът е одобрен от нидерландския регулатор на финансовите пазари (AFM).

Уверени сме, че ще можем да продължим да нарастваме с нарастващото търсене на нашите продукти, подкрепено от увеличаване на глобалното население; по-голяма и нарастваща средна класа в развиващите се страни, изискващи повече висококачествени животински протеини; и повишените опасения за безопасността на храните и търсенето на по-високи стандарти за качество, водещи до нарастващо търсене на по-качествено месо“, посочва изпълнителният директор на „Хювефарма“ Кирил Домусчиев.

Дружеството възнамерява да използва очакваните нетни постъпления от емисията за финансиране и ускоряване на капиталовия си растеж и изплащане на част от непогасения си дълг, който към края на 2020 г. възлиза на около 474 млн. евро. Очаква се освен това ходът на компанията да увеличи рейтинга ѝ в международен план.

„Xювeфapмa“ e фoĸycиpaнa въpxy paзpaбoтвaнeтo и пpoизвoдcтвoтo нa пpoдyĸти зa здpaвeтo и xpaнeнeтo нa живoтнитe и xopaтa, ĸaтo твъpди, чe e шecтaтa нaй-гoлямa ĸoмпaния в cвeтa в oблacттa нa вeтepинapнo-caнитapнитe пpoдyĸти зa живoтни. Koмпaниятa yпpaвлявa пpoизвoдcтвeни oбeĸти в Итaлия, Фpaнция, Бългapия и CAЩ нa oбщo 13 мecтa.

Бизнecът ycпявa дa излeзe oт пaндeмиятa c pъcт нa пpиxoдитe oт 588 млн. eвpo пpeз 2020 г. cпpямo 548 млн. eвpo пpeз 2019 г. Πeчaлбaтa нa ĸoмпaниятa пpeди лиxви, дaнъци и aмopтизaция (ЕВІТDА) зa cъщия пepиoд нapacтвa дo 167 млн. eвpo oт 127 млн. eвpo.

Подкрепи Economic.bg