Ситуацията за технологичните гиганти се заплита опасно

Примката се затяга от много места

Ситуацията за технологичните гиганти се заплита опасно

Снимка: Колаж

852 ~ 2 мин. четене

Рискът за технологичните гиганти от засиленото регулиране не е нов, но сега явно се увеличава. Примката се затяга както откъм САЩ, така и в по-консервативния Европейски съюз, който заедно с вече напусналата го Великобритания стартира антитръстови разследвания срещу Apple и Google този месец. Индия, която е все по-важен пазар за играчите от сектора, също налива масло в огъня.

Дали това е нарастващ риск? Да“, казва Никълъс Хайет, старши капиталов анализатор в Hargreaves Lansdown. „И вероятно ограничава до известна степен това, което технологичните акции могат да направят.“

Технологичните компании силно лобират срещу американското законодателство, което би могло да промени драстично бизнеса им, ако бъде прието. То би поставило под въпрос платформата за електронна търговия на Amazon и по-конкретно как и по какъв начин се третират другите фирми. Също така може да принуди Google да продаде YouTube или части от рекламния бизнес, а Apple – да промени политиките си спрямо разработчиците на приложения.

Всичко това са аспекти от техните бизнес, където мощта им се оценява като изключително огромна. Но натискът не е само в САЩ. Наскоро британският антитръстов регулатор заяви, че разследва доминацията на Apple и Google при мобилните операционни системи, магазините за приложения и уеб браузърите. Междувременно Европейският съюз започна антитръстово разследване на огромния рекламен бизнес на Google, след като по-рано през юни френският орган по конкуренцията глоби същата компания с 220 милиона евро (263 милиона долара) „за злоупотреба с господстващото си положение“ на пазара за онлайн реклама.

Силициевата долина затъва и в регулаторни битки на пазара в Индия. След дълго забавяне за получаване на одобрение за своята система за разплащания в страната, WhatsApp – собственост на Facebook – сега съди индийското правителство за новите правила, които ще го задължат да наруши криптирането на съобщенията, например.

Инвеститорите вече признаха, че регулаторните действия могат да засегнат акциите на Big Tech. Въпреки това Facebook достигна рекорд за всички времена в сряда, а след поскъпване Microsoft премина границата от 2 трлн. долара пазарна капитализация.

Някои технологични компании обаче са по-изложени опасност от антитръстови действия, отколкото други. Microsoft досега е била заобикаляна от мерника на регулаторите. При социалните мрежи, макар Facebook да е доминиращият играч, все пак има и други конкуренти. При търсенето обаче Google е концентрирала много по-голямо глобално влияние, което я прави по-уязвима.

Все пак Facebook, например, към днешна дата е по-малко вероятно да успее да придобие играч като Instagram през 2012 г. Междувременно засилващата се регулация издува платната на инвеститорите в посока на акции, които са били подценени заради пандемията. През миналата година технологичните книжа скочиха, засенчвайки мнозина други на пазара.

Това (регулациите) може да задържи по-нататъшния ръст на цените на акциите в технологиите“, каза Хайет.

Подкрепи Economic.bg